Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Två chefer på Försäkringskassan utreds

En områdeschef för Försäkringskassan i Västsverige misstänks för att ha begärt ut för höga resetraktamenten. Utbetalningarna har godkänts av en högre chef. Nu avgår båda och fallet kan vara fog för en brottsanmälan.

Områdeschefen har anmälts till myndighetens egen personalansvarsnämnd för otillbörlig kompensation för bilresor till och från jobbet. Utbetalningar har i sin tur beviljats av en högre chef på Försäkringskassan i Västsverige.

Toppchef har slutat

Myndigheten har nu inlett en internutredning, och efter att den högre chefen sa upp sig i förra veckan, avgick även områdeschefen under gårdagen. 
– Utredningen handlar om huruvida utbetalningarna har skett inom ramen för skattelagstiftningen och i enlighet med vårt resereglemente. Vi kommer också att titta på om det finns tillräckliga rutiner för den här typen av fall, säger Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan. 

Resor ska utredas

Enligt Lars-Åke Brattlund är det upp till utredningen att slå fast hur många resor och vilket belopp det rör sig om. Huruvida företeelserna ligger till grund för en brottsanmälan beslutas den 28 juni, då utredningen presenteras och personalansvarsnämnden sammanträder. Enligt ett pressmeddelande från myndigheten kan en eventuell polisanmälan komma att omfatta båda cheferna. 
– Detta är två personer som varit medarbetare länge och det är aldrig bra att någon av våra anställda misstänkliggörs. Men det är ingen enskild medarbetare, utöver de två cheferna, som drabbas av det här om det visar sig att några felaktigheter har förekommit, säger Lars-Åke Brattlund.

Har en annan åsikt

Uppfattningen att fallet inte påverkar andra medarbetare i en större utsträckning delas inte av en handläggare på Försäkringskassan i Göteborg. Istället innebär det inträffade att man tappar tron på ledningen, säger den anställde som vill vara anonym. 
– Jag blir väldigt upprörd och jag kan inte förstå att dessa höga chefer, som har en sådan bra lön, måste ta sig friheten att tjäna några extra kronor. Vi som jobbar inom Försäkringskassan har alldeles för höga krav på oss och omsättningen av folk är stor. Att cheferna fuskar till sig förmåner samtidigt som de vill dra in sjukpenningen för folk är fel.

Återvänder inte

Oavsett vad utredningen kommer fram till så är det enligt Lars-Åke Brattlund inte aktuellt att någon av cheferna kommer tillbaka till Försäkringskassan. När det gäller den högre chefen så har en ersättare redan hittats. 
Ann-Marie Begler är generaldirektör för Försäkringskassan. Hon ser allvarligt på det som hänt och säger i pressmeddelandet:
– Att jobba inom staten ställer mycket höga krav på att var och en följer de regler och rutiner som finns. Beteenden som leder till att vi använder skattepengar felaktigt är helt oacceptabla, säger hon.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.