Två alternativ till ny simhall i Kungsbacka

En ny simhall ska byggas i Kungsbacka om två år. Det är de flesta överens om. Men frågan var den ska placeras har väckt debatt. I dag diskuteras ärendet i kommunstyrelsen.

ANNONS
|

Två alternativ redovisas i en förstudie, båda ligger på Inlagsområdet. I det första byggs simhallen söder om dagens ishall. Det ger en kontakt med ån och genom en ny bro länkas den samman med det stora nyutbyggda bostadsområdet Kolla. Där kan den nya badanläggningen bre ut sig fritt och möjligheter finns att skapa en ikonbyggnad. Nackdelen är att en konstgräsplan och boulehall måste flyttas liksom idrottsklubbars klubbstugor.

Den andra varianten är att bygga simhallen på den nuvarande grusplanen. En mer trängd plats som inte ger samma arkitektoniska möjligheter, men skapar en sammanhållen bebyggelse närmare centrum. Fördelen är att inte så många föreningar berörs.

ANNONS

– Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, beroende på hur man vill se staden byggas, säger Fredrik Hansson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

När frågan var uppe i nämnden för fritid och folkhälsa blev det en tydlig spricka i Alliansen. Ordförande Peter Söderberg (M) förordade det första alternativet, vilket Bengt Alderin (C) kallade för vansinne, med hänvisning till att det skulle påverka så många idrottsföreningar som har verksamhet på Inlag.

Men enligt Fredrik Hansson har partiet inte tagit ställning i frågan.

Alla är dock överens om att den nuvarande simhallen tjänat ut och måste ersättas och fokus ligger på idrotten.

– Vi och simklubben har önskat en bassäng som är 50x25 meter och ytterligare en undervisningsbassäng jämfört med i dag, helst med höj- och sänkbart golv plus några till mindre bassänger, säger Sara Nygren, enhetschef för den nuvarande simhallen.

Och det är detta som det skissas på just nu. Något äventyrsbad blir det inte, men det spelar mindre roll tycker tre tjejer som nyss badat i dagens hall från 1970-talet.

– Jag tycker den flytande äventyrsbanan är rolig, säger Tilda Fogelblad.

ANNONS