Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tusentals fåglar döda i influensa

Ett stort antal havssulor har den senaste tiden hittats döda längst Västkusten.
Djuren är smittade av fågelinfluensa och spridningen kan få konsekvenser.
– Fågelarter kan gå från levnadskraftiga till sårbara väldigt snabbt, säger ornitologen Niklas Aronsson.

Längst Västkusten är det främst arten havssulor som anträffats döda. Ornitologen Niklas Aronsson säger att en stor del av dem kommer ifrån Bass rock utanför Skottland som har världens största koloni av havssulor.

– De fiskar under sommaren och är de sjuka så blir de dåliga och kan inte ta sig hem. De blir svaga, landar i vattnet och dör. Är vindarna västliga flyter de i land till stor del.

Blåser det inte blir många fåglar kvar till havs. Mörkertalet är därför stort.

– Det finns ganska många vittnesuppgifter om folk som åkt på färjan mellan Göteborg och Fredrikshamn som sett fåglar i vattnet. Jag hade en kompis som är fågelskådare som också sett dem i Oslofjorden. Det är ett jättestort mörkertal, det handlar om flera tusen fåglar.

”Slår ut en hög andel av fåglarna”

Men det är inte bara havssulor som kan smittas. I Blekinge och Halland har man sett utbrott hos kentsk tärna och skrattmås.

– Andra fågelarter riskerar också att bli sjuka. Alla typer av fåglar kan drabbas. Vi människor kan också det men nu handlar det primärt om fåglar.

Enligt Niklas Aronsson finns fågelinfluensan hela tiden, ungefär som med influensa som drabbar människor. Vissa år är utbrotten mer omfattande än andra. Det kan få konsekvenser för enskilda arter.

– Den slår ut en hög andel av fåglarna som drabbas. Är det en art som lever i kolonier kan den reduceras kraftigt. Grönfink var en jättevanlig art fram tills 2008 då det kom in en annan sjukdom. I dag är den fågeln rödlistad och har halverats i antal.

Vad ska man göra om man hittar en död fågel?

– Jag tycker man ska ta hand om den. Ta på dig handskar och ha en rejäl plastpåse som man lägger över fågeln. Bränn den sen så att inte andra fåglar äter av den och riskerar att bli sjuka. Man ska inte röra levande fåglar, de smittar lättare än döda.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, säger att de i nuläget inte ser några tecken på att sjukdomen börjat överföras till tamfåglar. Men har man tamfåglar ska man hålla koll på den senaste informationen kring smittoläget.

I nuläget finns heller ingenting som tyder på att den här fågelinfluensan är någon fara för människor.

SVA vill också gärna att man rapporterar in döda djur på deras hemsida.

LÄS OCKSÅ: Första fallet av fågelinfluensa i Arktis

LÄS OCKSÅ: Döda havssulor längs västkusten

LÄS OCKSÅ: Efter kosläppet - nu kommer hönssläppet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.