Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ägaren Byggnadsfirman Ernst Rosén vill riva och bygga nytt. Projektledare Jerker Olsson visar runt i Marstrands mest omtvistade hus.

Turisthotellets framtid fortfarande oviss

Solen skiner in genom stora, sköra fönster där parketten möglar, spindlar väver nät och regn droppar in genom taket. Turisthotellet är Marstrands mest omtalade hus. Ägaren fortsätter sin rivningskamp - och hävdar nu de mänskliga rättigheterna för att få bygga lägenheter.
Himlen är klarblå och ljumma vindar rör sig över havet där en handfull segelbåtar guppar på vågorna. Det är förmiddag och sensommar, och längs vattnet promenerar pensionärer och barnfamiljer.
Fyra och ett halvt år har nu gått sedan Byggnadsfirman Ernst Rosén köpte Turisthotellet och de två andra hus som ingår i den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten - Isladan och en 1700-talsbyggnad hämtad från Varberg. Priset: 7,5 miljoner kronor.
Turisthotellet var redan 2004 fallfärdigt, men läget har försämrats efter att byggnaden stått tom och ouppvärmd. Dessutom har ungdomar börjat ta sig in och härja runt, krossa glas och porslin, bryta upp låsta dörrar och kladda budskap på väggarna.
- Min första tanke var att bevara huset och bygga lägenheter, men efter utredningar visade det sig att det var omöjligt. Huset var slut redan när vi tog över det, säger Jerker Olsson.
Han är anlitad av Ernst Rosén som projektledare och har gett Cullberg Arkitektkontor i Göteborg i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny byggnad.
"Inte en pinal har tagits bort" sedan Ernst Rosén tog över fastigheten, enligt Jerker Olsson. På bottenplan finns bardisken kvar från den smått legendariska nattklubben Oscars som verkade i huset från 1964 och 40 år framåt. Den mörka träpanelen på väggen är numera bitvis täckt av ett tjockt lager mögel.
En våning upp släpper höga fönster, från den ena väggen till den andra, in solens alla miljarder strålar från en underbar havsvy. I det mjuka förmiddagsljuset på väggen flagnar en målning av Marstrand, signerad Göteborgskonstnären J.C Andresen. På golvet står en ensam flygel och förfaller.
I trappan upp har plastbyttor placerats ut. De är halvfyllda med grått vatten, och stegen sluttar. I festlokalen, eller Spegelsalen som den kallas efter de speglar som täcker ena väggen, finns mängder av fina detaljer i form av pelare, dörrar och fönsterglas som skiljer ena rummet från det andra. Spegelsalen sjöd en gång i tiden av liv och rörelse. I dag gapar den tom så när som på några gamla madrasser, täcken och tidningar som ligger utslängda på golvet. Stavparketten är mögelangripen, och i tornet intill ser det ut som om taket håller på att rasa ned.
I Turisthotellet finns ett 20-tal rum som hyrdes ut på somrarna ända fram till 2004. Under de sista åren var verksamheten inte längre ekonomisk lönsam. Rummen finns på tre plan, med endast en eller två toaletter på varje våning. Sängarna liknar sådana som användes på sjukhus vid förra sekelskiftet. Den som ville duscha fick göra det med hjälp av en vattenslang ute på gården där gräs, buskar och snår numera växer vilt.
Ernst Rosén aviserade tidigt avsikten att riva Turisthotellet och de två andra byggnaderna - det fallfärdiga 1700-talshuset som tidigare fungerade som bostad åt personalen, och den så kallade Isladan där får många år sedan isblock hämtade från vintern förvarades över sommaren.
Men motstånd har mötts från flera håll. Många protesterar mot att byggnaderna rivs, bland annat stiftelsen Byggnadsvårdsmagasinet som genom att skapa debatt och opinion verkar för att äldre, intressanta hus bevaras. Samtidigt har ärendet dragits i långbänk av myndigheterna. Efter mer än tre år har byggnadsnämnden i Kungälv ännu inte fattat beslut om rivningslov och efter lika lång tid har länsstyrelsen ännu inte kunna bestämma sig för om Turisthotellet ska byggnadsminnesförklaras eller inte.
Visionen är bostadsrätter, men enligt detaljplanen ska fastigheten användas till hotellverksamhet. Kommunfullmäktige i Kungälv sade i juni nej till att ta fram en ny detaljplan. Beslutet överklagades: Ernst Rosén anser att det strider mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, där det bland annat slås fast att varje "person skall ha rätt till respekt för sin egendom". Länsrätten avslog nyligen överklagandet med motiveringen att det kommmit in för sent. Ärendet ligger nu hos kammarrätten.
- Jag har förståelse för att människor vill bevara Turisthotellet. Huset är charmigt och har ett utseende som folk trivs med, men om man har läst utredningarna så inser man att det inte går, säger Jerker Olsson.