Turisthotellet allt närmare rivning

ANNONS
|

Enligt pressmeddelandet har Kungälvs kommun nu påbörjat detaljplanearbetet och redan under april månad ska en antikvarisk och byggnadsteknisk utredning genomföras. Under sommaren ska sedan planprogrammet preliminärt visas upp för allmänheten.

– Självklart är vi glada när hjulen nu äntligen börjar rulla. Det har varit en jobbig process men nu blickar vi framåt i en positiv anda. Om allt går gnisselfritt räknar vi med byggstart 2015 och inflyttning två år senare. Jag är övertygad om att det kommer att upplevas som ett mycket positivt bidrag till framtidens Marstrand, säger Thomas Lundh, VD på Ernst Rosén, i pressmeddelandet.

Det är nu nio år sedan Ernst Rosén köpte Turisthotellet och nöjeslokalen Oscars på Marstrandsön. Tämligen omgående meddelade fastighetsbolaget att man hade för avsikt att riva de förfallna byggnaderna och bygga bostadsrätter på platsen.

ANNONS

Men eftersom detaljplanen inte tillät bostäder utan endast hotellverksamhet krävdes en ändring av detaljplanen – och där stretade politikerna i det längsta emot. Flera organisationer, bland annat Bohusläns museum och länsstyrelsen, har också motsatt sig en rivning och istället velat byggnadsminnesförklara Turisthotellet.

Därför har byggnadernas förfall fortsatt, samtidigt som Ernst Rosén kommit med nya skisser och förslag till omvandlingen. I slutet av 2011 godkände till slut Kungälvs alliansmajoritet planerna, under förutsättning att fasaden utformas så att den behåller sitt ursprungliga utseende. Totalt ska ett 20-tal lägenheter rymmas i nybygget.

– Vårt mål är det bästa av två världar; moderna och välbyggda bostäder i ett kvarter som samtidigt smälter in fint i den omgivande miljön utan att bli en pastisch, säger Thomas Lundh.

ANNONS