Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Trots testkaoset – 22 486 nya fall i Västra Götaland

Rekordmånga testade sig för covid-19 i Västra Götaland förra veckan. Regionen ändrar nu riktlinjerna så att endast personer med symptom ska testa sig framöver.
Trots att regionen menar att inrapporteringen påverkats av testningsproblemen registrerades 22 486 nya fall vecka 2.

Förra veckan utfördes 107 945 PCR-tester i Västra Götaland. Svarstiderna och inrapporteringen av provsvaren blev därför kraftigt fördröjd, vilket enligt regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg kan bidra till att antalet bekräftade fall är något färre än veckan innan.

LÄS MER: Anders Tegnell om den skenande coronasmittan

Han betonar att statistiken ska tolkas med stor försiktighet den här veckan.

– Mot bakgrund av det stora antalet tester har inrapporteringen försenats. Vi har en kraftig smittspridning samhället och jag vill vädja till alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, stanna hemma vid symptom och vaccinera dig så snart du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Symptomfria ska inte testa sig

Till följd av den stora belastningen på provtagningen och laboratorierna har Västra Götalandsregionen beslutat om nya riktlinjer: Endast personer med symptom ska testa sig framöver. Det innebär exempelvis att hushållskontakter till personer med bekräftad covid-19 ska stanna hemma enligt rekommendationerna, men utan att ta något test.

Personal inom vård och omsorg ska dock alltjämt testa sig i vissa fall, trots att de är symptomfria (se mer om vad som gäller i faktarutan nedan). Förändringarna sker i linje med Folkhälsomyndighetens stöd som gick ut till regionerna förra veckan, i ett läge där testkapaciteten inte räcker till.

LÄS MER: Så mycket skiljer på antigentesten i pris

Fler läggs in på sjukhus

På bara några veckor har smittspridningen av covid-19 skjutit i höjden, samtidigt som den smittsamma omikronvarianten fått fäste och tagit över i Västra Götaland.

Medan antalet fall nått rekordnivåer har antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 också blivit fler. Den ökningen har dock hittills inte varit i närheten av lika explosiv som smittan.

– Det är mycket bekymmersamt att antalet personer som blir så svårt sjuka av covid-19 att de behöver sjukhusvård ökar. Läget är mycket ansträngt på sjukhusen, dels beroende på att fler behöver vård, dels beroende på hög sjukfrånvaro. Vi jobbar hårt och samverkar inom regionen och med kommunerna för att hantera situationen, säger Jan Kilhamn, tf. hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

LÄS MER: Corona dominerar på SU – få vårdas för influensa

LÄS MER: Över 300 personer vårdas med covid-19 i regionen

Fakta: Nya riktlinjer för provtagning i Västra Götaland

  • Personer i samhället med symtom som kan vara covid-19 ska fortsätta att provta sig.
  • Provtagning av symtomfria personer i samhället upphör med några undantag.
  • Symtomfria hushållskontakter och nära kontakter ska inte provta sig, men utvecklar man symtom ska man däremot snarast provtas.
  • Vård- och omsorgspersonal ska även fortsatt provta sig som symtomfria hushållskontakter och nära kontakter.
  • Stanna hemma räknas från hushållskontaktens insjuknade.
  • Som hushållskontakt ska man vara hemma sju dagar räknat från den dag personen i hushållet insjuknade (tidigare provtagningsdatum). Om personen med covid-19 i hushållet inte har några symtom gäller förhållningsreglerna under sju dagar från denna persons provtagningsdatum.
  • Smittspårning av covid-19 fortgår för att identifiera personer som utsatts för smitta så att de informeras och att åtgärder vidtas för att de inte ska sprida smittan vidare. Den som själv testats positiv är den som snabbast kan ge informationen till de som kan ha utsatts för smitta.
  • Provtagning av patienter som behöver sjukvård på grund av misstänkt covid-19 infektion och personer som arbetar eller vistas i miljöer med sköra personer (sjukvård och äldreomsorg) samt provtagning vid smittspårning i dessa miljöer kommer att ske som tidigare.

Källa: Västra Götalandsregionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.