Trots larmen från Stockholm – vårddirektören räknar med att IVA-platserna räcker i Västra Götaland

Från Region Stockholm kommer rapporter om att intensivvårdsplatserna börjar ta slut. Den risken finns inte i Västra Götaland, menar hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström.
– Vi ska klara det värsta scenariot också, säger hon.

ANNONS
|

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos skulle Västra Götaland vid ett värsta scenario ha drygt 200 personer i behov av intensivvård, när toppen på kurvan är nådd.

Än så länge ligger den dagen en bit bort, menar Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Vi är i en uppåtgående fas, men stigningen är inte speciellt brant just nu. Skulle man följa scenariot, skulle vi få en topp om en dryg månad ungefär, säger hon och fortsätter:

– Det innebär att vi får lite mer tid att förbereda oss, eftersom att ökningen är långsam just nu. Både med utrustning och materiel, men framför allt med personalresurser till våra intensivvårdsplatser.

ANNONS

LÄS MER:Här övar de för att rädda offren för coronaviruset

Stor andel intensivvårdade

Enligt siffror från fredagseftermiddagen vårdas 92 patienter i Västra Götaland på sjukhus för covid-19. 40 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning (IVA), vilket är en förhållandevis stor andel jämfört med andra regioner.

– Vad det beror på vet man inte. En förklaring skulle kunna vara att vi har en god vård med mobila team, en god vård ute i kommunerna och ett gott samarbete. Men det har nog de flesta andra regioner också, så att vi skulle skilja ut oss så mycket där tror jag inte att man vågar säga.

Men trots en stor andel intensivvårdade, finns ännu gott om intensivvårdsplatser menar Ann Söderström.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, på fredagens presskonferens om coronaläget.
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, på fredagens presskonferens om coronaläget. Bild: Olof Ohlsson

Ser ingen risk för fullbeläggning

Det kan jämföras med Region Stockholm. Där vårdades under torsdagen 143 patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelning – och IVA-platserna kan ta slut inom några dagar, enligt flera medier.

– Vi lämnar inte ut exakt hur många intensivvårdsplatser vi har, det är sådan skyddsvärd information. Men vi kommer att klara mångdubbelt fler än vad vi har i dag, säger Ann Söderström.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens vädjan efter dödsfallen: Minska kontakterna i äldreomsorgen

I Stockholm pratar man om att det kan bli fullt på intensivvårdsavdelningarna redan nu i dagarna. Riskerar situationen att bli liknande här i Västra Götaland?

– Inte som det ser ut nu. Vi tar höjd för det värsta scenariot, men i det här läget kan man inte lova någonting för vi vet inte hur det kommer att se ut. Men någon omedelbar risk finns inte i Västra Götaland.

ANNONS

Innebär det värsta scenariot att intensivvårdsplatserna tar slut?

– Vi har planerat för det värsta scenariot, så vi ska klara det värsta scenariot också. Men då kommer det att vara väldigt ansträngt.

LÄS MER:Tidigt sportlov bakom mildare kurva i Göteborg

Så om det följer samma kurva som Stockholm: Innebär det att ni kommer klara av att vårda alla som behöver vård, även inom intensivvården?

– Det är vår inriktning. Det är det scenariot som vi jobbar med, att vi måste klara.

Kan behöva omfördela

För att öka kapaciteten i regionen har bland annat ett fältsjukhus satts upp vid Östra sjukhuset. Och enligt Ann Söderström fortsätter man att arbeta för att utöka antalet intensivvårdsplatser.

– Absolut. Det finns planer för hur man skalar upp allt eftersom fler patienter kommer in, dels på varje sjukhus och dels regionalt. För det kan ju också vara så att vi behöver omfördela patienter inom regionen för att få en jämn belastning.

Hur ser du på utvecklingen kring covid-19 framöver?

– Jag tror att man måste tänka på att det här är långsiktigt. Det här är ett virus som finns i samhället nu, och för att viruset ska försvinna måste tillräckligt många vara immuna. Så länge vi har smittan cirkulerande i samhället kommer vi få räkna med att vi behöver ta höjd för att vårda fler patienter.

ANNONS

LÄS MER:Därför har det nya coronaviruset slagit så hårt

LÄS MER:Bengt, 81, tillfrisknade från det nya coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS