Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Petra Öhrberg är marknadssamordnare för Ale byalag, som anordnar vikingamarknad.

"Tror inte det blir sista vikingamarknaden"

Petra Öhrberg är marknadssamordnare för Ale byalag som arrangerar vikingamarknad i helgen, samtidigt som det vilar ett hot från kommunen att stänga vikingagården.

Hur känns det med tanke på stängningshotet?

– Det är jättetråkigt men jag tror inte det blir den sista marknaden! Vi ska se till att kommunen inte satsar på fel saker!

Vad händer i helgen?

– Det blir show fight med krigare i tidsenliga kläder. Vi får besök av nordiska mästaren i glima, en slags brottning. Pest och Kolera kommer hit, en grupp som bland annat gör en uppvisning med eld. Den som vill kan testa sin styrka mot en armbryterska. Det blir historiska lekar, bland annat får barnen prova på att välta viking. Vi har uppvisning i bågskytte, hantverksutställning, mat med medeltida touch och femkamp för den som känner sig manad.

Vad gör ni för att påverka beslutet?

– Vi har gjort namnlistor och upprop, både i den verkliga och i den virtuella världen. På vårmarknaden i Älvängen medverkade vi och pratade med Aleborna. Nu funderar vi på att starta en ekonomisk förening. Den 6 maj är det ett öppet möte. Där ska byalaget vara med. Det kommer 400 uppklädda vikingar dit!

Varför tror du Ale kommun vill stänga vikingagården?

– Det är ekonomiska orsaker. Den genererar inte pengar, men det är inte så konstigt då den är stängd på sommaren när folk är lediga. Det finns heller ingen tydlig struktur för de som arbetar där.

Hur är det med skyltningen?

– Trafikverket vill inte sätta upp skyltar. Och det är inte så lätt att spontant åka till vikingagården från den ombyggda E45. Vi har satt upp några egna skyltar som Trafikverket faktiskt inte plockat ned.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.