Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Linjebussen som besköts. Bild: Mikael Karlsson
Linjebussen som besköts. Bild: Mikael Karlsson

Troligen inga raketer bakom krossade rutor

Raketskjutning var inte orsaken till att rutor på en linjebuss i Uddevalla krossades på lördagskvällen. Det misstänker polis rapporterar SVT Nyheter Väst.

– När man kollar närmare på bilderna vi har av rutorna är det små hål i dem. Det skulle kunna vara orsakat av raketer, men det är mer troligt att det kommer från skott av någon form av luftvapen eller kolsyrepistol, säger stationsbefälet i Uddevalla, Daniel Kannerberg till SVT Nyheter Väst.

Det var sent på lördagskvällen som fyra rutor – förarrutan en av dem – på en nattbuss i Uddevalla krossades efter någon form av beskjutning. Initialt trodde man att det rörde sig om raketer, vilket också GP rapporterade om.

Det är inte första gången nattbussen utsätts för attacker.

– Det har ofta varit stenkastning och äggkastning. Det här är inte första och förmodligen inte sista gången, säger Mikael Karlsson, personalchef på Uddevalla omnibus.

Förarna i Fyrbodal har, till skillnad mot förarna i Göteborg, viseringsplikt och måste kontrollera biljetter för de påstigande. De sitter därmed mer oskyddade, och Bohusläningen har tidigare rapporterat om hot mot busschaufförer på Dalaberglinjen.

LÄS MER: Nattbuss attackerades av ungdomsgäng

Säkerhetsproblemet ökar

Mikael Karlsson tycker att säkerhetsproblemen för busschaufförer har ökat på senare tid.

– Det har förändrats ganska så rejält. När jag började i mitten på 80-talet hade vi inte de här problemen riktigt. Sedan har det eskalerat allteftersom med åren som har gått. Det känns som att det blir värre. Man funderar på om samhället har tappat greppet, man blir uppgiven.

Busschaufförerna i Uddevalla är medvetna om att just nattbussen till Dalaberg kan innebära bekymmer, särskilt på helger och högtider.

– Det blir oro bland förarkåren, om man ska fortsätta våga köra. Vi kör vidare, men blir det något ytterligare i helgen så ställer vi trafiken. Då chansar vi inte med vare sig förares eller passagerares säkerhet. Ser vi minsta antydan till detta igen så bryter vi trafiken, säger Mikael Karlsson.

Vad tänker du om att sådant här händer?

– Jag är mest förbannad upprörd att det ska behöva hända. Det är kostsamt också. Bussen måste ställas in i helgen och få nya rutor, det kostar pengar naturligtvis. Jag tycker det är rent allmänt sorgligt. Man ska inte behöva bli utsatt för stenkastning och skott när man gör sitt jobb.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.