Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trodde hon skulle gifta sig - tvingades sälja sex till mannens kompisar

Mannen lurade med sig kvinnan från Bulgarien till en ort i Västsverige genom att få henne att tro hon skulle få gifta sig. Men vägen till den trånga lägenheten i Västsverige gick via en bordell i Tyskland och väl här tvingades hon sälja sex till mannens vänner och bekanta. Och alla pengar lade mannen i 20-årsåldern beslag på. Detta enligt åklagarens misstankar. Nu döms mannen för koppleri till fängelse i tio månader.

I mitten av januari kontaktade en kvinna polisen i en ort i Västsverige. Kvinnan hade rymt från den lägenhet där hon bott sedan i höstas. För polisen berättade hon om att hon tvingats sälja sex och att mannen tagit alla pengar hon tjänat.

Allt startade i augusti förra året då mannen i 20-årsåldern åkte till Bulgarien för att hämta kvinnan. 
– "Vi kommer få det bra. Jag jobbar på en bilverkstad, det finns gott om jobb. Du ska tigga när du kommer till Sverige och när du inte tigger kommer du att få arbeta med andra saker. Du kommer att få det bra. Vi ska gifta oss", har kvinnan berättat i polisförhör om vad mannen sa väntade henne i Sverige.

LÄS MER: Löftet till kvinnan: "Du kommer att få det bra" 

Placerades på bordell

Men kvinnan togs inte till Sverige - hon placerades på en bordell i Tyskland där hon tvingades prostituera sig, enligt åklagaren.
Här ska hon, enligt uppgifter i polisförhör, ha utnyttjats av 30-40 män. Pengarna hon tjänade in ska mannen ha tagit hand om. 
Först när kvinnan blev sjuk och behövde vård valde mannen att ta henne till Sverige.

Hon fick bo i en lägenhet i Västsverige tillsammans med mannen, hans fru och flera tiggare. Sedan ska mannen, enligt misstankarna, ha tvingat kvinnan att sälja sexuella tjänster.
– Han hittade kunder till mig. Han tvingade mig utföra sexuella tjänster med olika män, har kvinnan sagt i förhör.
– Hon har distribuerats bland hans vänner och bekanta, har Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, sagt.

För att få henne att göra detta ska mannen i 20-årsåldern bland annat ha hotat henne.
– "Du kommer inte till Bulgarien. Om du försöker det, ska jag döda både dig och din bror", ska mannen ha sagt till kvinnan.

LÄS MER: Polisen misstänker: Man lurade kvinna att prostituera sig 

Mannen nekar

Männen ska ha betalat runt 500 kronor per tillfälle. Pengar som mannen i 20-årsåldern tog hand om.

Detta ska ha pågått mellan oktober och mitten av januari då kvinnan lyckades fly från mannen.
Mannen åtalades för människohandel alternativt koppleri och misshandel. Som bevisning mot mannen finns bland annat en tändare från bordellen i Tyskland och två sexköpares erkännanden.

Men den åtalade mannen har under polisförhören nekat till brott.
– Det är inte sant, Jag håller inte på med sådana saker. Jag har inte gjort det. Hur kan jag göra det när jag själv ligger med henne? sa han och fortsatte.
– Hur kan ni vara säkra på att hon inte gått in i min Facebook och pratat med honom och kommit överens med honom för att sätta dit mig?

Döms till fängelse

Nu döms mannen för koppleri till fängelse i tio månader.

Tingsrätten skriver att det är utrett att hon sålde sex under den första perioden som hon befann sig i Sverige - "en icke obetydlig tid" - och att hon gjorde det för mannens räkning, på så sätt att han ordnade kunder och tog hand om pengarna.

Tingsrätten skriver att det inte är "klarlagt" om mannen framfört hot mot kvinnan. De anser att hennes uppgifter om detaljer ska behandlas med viss försiktighet. Rätten har kommit fram till att de eventuella hoten heller har bidragit till att kvinnan sålde sex och därför är det inte bevisat att mannen främjat hennes prostitution. Men genom att han tog pengarna har han utnyttjat att hon haft tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. 

Tingsrätten anser att det i detta fall rör sig om en person "som fått hjälp av gärningsmannen själv att komma till Sverige för att prostituera sig".

Mannen frias för människohandel, rätten anser inte att det är bevisat att mannen begått detta brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.