Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trippelmordet: ”I en bil ligger en tredje död”

På ett ögonblick förändrades ett helt samhälle. Tre unga människor sköts kallblodigt till döds. Under fredagen åtalas två bröder för trippelmordet som skakade Uddevalla.

Läs också: Liverapport från Uddevallapolisen

Klockan 07.07 den 7 mars ringer en morgonpigg joggare 112. Joggaren berättar att det ligger två människor på Bävedalsvägen. De ser livlösa ut.

Sedan går allt snabbt. Mycket snabbt. SOS Alarm kopplar joggaren till polisens länskommunikationscentral, LKC. Där tar man lika snabbt kontakt med inre befälet i Uddevalla. En polispatrull skickas till Bävedalsvägen klockan 07.14.

Mindre än två minuter senare rapporterar första polispatrullen på plats till sin chef:

”Det ligger två döda personer här. Det är mycket blod på platsen. I en bil ligger en tredje död person”.

Då startar den största polisiära insatsen i Uddevallas nutida historia.

Många i Uddevalla kan svara exakt på hur de fick reda på trippelmordet och vad de gjorde just då.

Som Christer Fuxborg, polisens presstalesman för polisen i region Väst. Han vet inte att polisens insats den 7 mars ska ändra presstalesmännens jobb för all framtid, och att de vid större polishändelser ska få ett helt nytt arbetssätt genom att åka ut tidigare och oftare till brottsplatser.

Han kommer till jobbet som vanligt på lördagsmorgonen. Klockan åtta går han in i polishuset på Skånegatan i Göteborg. Han har tjänstgjort kvällen innan också.

När han går i korridoren med sin matlåda rusar en kollega förbi honom och säger stressat, ”du har väl hört att vi har ett trippelmord i Uddevalla?”.

– Jag får säga som alla andra, jag trodde först inte att det var sant, säger han till Bohusläningen.

Läs också: Trippelmordet – detta har hänt

Christer Fuxborg inser allvaret. Han går in till LKC och ser att man precis uppgraderat trippelmordet som en ”särskild händelse”. Med det menas att polisen får obegränsat med resurser. Jobbet går fort. Rättsläkare rings in och kommer till Uddevalla redan under förmiddagen. Tekniker rings in, många fler än vad som jobbar en vanlig vardag.

– Vi bildade snabbt en stab som bara jobbade med det här. Ingen hade ju kunnat veta hur stort det skulle bli, minns Christer Fuxborg.

Christer Fuxborg inser att så fort han lägger ut händelsen på polisens hemsida så kommer media att börja ringa. Strax innan klockan nio på lördagsmorgonen lägger han ut att ”tre personer hittats döda i Uddevalla”.

– Vi väntade medvetet med att lägga ut mordet. Vi ville ha tid på oss att få in lite mer information.

Media från hela världen ringer. Christer Fuxborg känner att han inte klarar av att ta hand om alla samtal själv. En kollega, hans bror Thomas, rings in för att avlasta.

Under hela lördagen fram till klockan 20 på lördagskvällen jobbar bröderna enbart med trippelmordet. All annan brottslig verksamhet som presstalesmän annars förmedlar till media läggs åt sidan.

Christer Fuxborg berättar hur han kom hem till frun på kvällen. Och bara ”satte mig i soffan och andades”.

Under söndagen har han minst lika mycket att göra. För då grips även två misstänkta gärningsmän, de två bröder som nu åtalas för trippelmordet.

– Det vi har lärt oss av trippelmordet i Uddevalla är att det är bättre om vi presstalesmän är på plats där det hänt. Vi skulle ha åkt till Uddevalla och tagit hand om media där. Det har vi gjort i efterhand, säger Christer Fuxborg och syftar på skjutningarna på Vårvädersgatan i Göteborg och Lisa Holm-fallet vid Kinnekulle.

På Bävedalsvägen jobbar mängder med poliser och tekniker febrilt. Efter några timmar blir stämningen vid avspärrningarna näst intill desperat, när anhöriga och nära och kära vill veta vilka som ligger där innanför avspärrningarna – mördade. Polisen får mota bort förtvivlade människor som försöker storma avspärrningarna.

Kommunens krisgrupp, POSOM-gruppen, kallas in av polisen 11.35. En halvtimme senare är gruppen på plats. I efterhand har polisen berömt deras insats som ”heroisk”. De går till Clas Ohlsson och köper termosar för att kunna bjuda på varmt kaffe, köper hamburgare på McDonalds och delar ut. De lugnar panikslagna människor, finns där som stöd och medmänniskor.

Det blir gruppens jobbigaste uppdrag någonsin.

Christer Fransson, avdelningschef i socialtjänsten och sammankallande i gruppen, blir även intervjuad av ett stort antal tidningar och tv-bolag, inte bara svenska.

– Efter tio intervjuer slutade jag att räkna men norsk tv var här, ett team flög ner från Stockholm och alla möjliga tidningar ringde och kom hit. Till och med kristna Dagen ringde och ville veta hur de olika samfundens samarbete hade fungerat och jag var med i TV4:s morgonprogram.

För trippelmordet gör att Uddevalla hamnar på allas läppar. Journalister från hela Sverige är på plats. Internet svämmar över av kommentarer från människor som skriver vad de trodde sig veta, rykten och teorier om hur två unga män, 21 och 22 år gamla från Uddevalla, samt 22-åringens 18 år gamla flickvän från Kungshamn, mördats.

På Dalaberg är Islamiska centrets ordförande, Charharbil Harfacha, på väg i bilen när han får ett samtal från en präst i den kristna församlingen på samma område.

Det svartnar nästan för ögonen på honom när han inser att tre unga människor har mördats. Bara några timmar senare sprids informationen att de två döda männen var muslimer. Islamiska centret öppnar sina dörrar och de mördade männens anhöriga har vaka.

Släktingar, vänner, bekanta och medmänniskor strömmar till Islamiska centret. Det lilla rummet i föreningens lokaler, som kvinnorna brukar ha som bönerum, blir snabbt fullt. Det stora bönerummet, där mellan 200-300 män samtidigt brukar be fredagsbönen, räcker knappt heller till.

– Inget av offren var med i vår förening. Men vi öppnade ändå våra dörrar. Det var självklart för oss. I vår religion gör man så här, man beklagar sorgen redan samma dag. Så det var fullt här hela lördagen och söndagen också, säger Charharbil Harfacha.

I dag pratar man inte lika mycket om trippelmordet. Men Charharbil tror att det blir mer nu i och med åtalet. Han säger att det blivit ett annat klimat. Han vill inte att man glömmer trippelmordet.

– Människan är så fantastisk att man glömmer det jobbiga, det är en gåva att kunna göra just det – glömma. Men man glömmer givetvis inte en sådan här sak helt, man får ärr som bleknar med tiden. Och vi måste minnas det här och lära oss något av det.

Han talar om att kunna gå vidare och förlåta. Att det inte hjälper att hämnas ett liv med ett annat.

Över 100 poliser jobbar oavbrutet med trippelmordet. Och efter 31 timmar grips en 22-åring. En kort stund senare grips hans lillebror. Kriminologen Leif G W Persson hyllar polisens insats i tv-programmet ”Veckans Brott” tre dagar efter trippelmordet.

”Polisen har gjort ett gediget detektivarbete”, säger Persson och tillägger att han tror att mobiltelefontrafiken har varit avgörande.

– Så fort man fått in den första mobilspaningen är man hemma.

När de gripna bröderna, som tidigare var goda vänner med offren, ska välja advokater – väljer den yngre misstänkte mördaren advokater som de mördade tidigare haft.

Tommy Nilsson är en av advokaterna som får frågan att företräda den yngre av bröderna. Han säger nej direkt. Han säger att han inte ens behövde en minuts betänketid.

– Jag hade ju företrätt den mördade 22-åringen flera gånger och hade ett pågående ärende till och med. För mig var det ingen tvekan om att tacka nej.

En annan advokat tackar däremot ja, men får sluta efter ett par dagar eftersom han också tidigare företrätt ett av offren. Men turerna kring advokater slutar inte här. Även en tredje advokat till en av de misstänkta trippelmördarna får sluta uppdraget abrupt. Han har nämligen haft en anhörig till den mördade 18-åriga kvinnan som klient.

– Jag hade aldrig tackat ja, det hade inte varit acceptabelt på något sätt. Inte försvarbart. Och nu är jag målsägandebiträde till anhöriga till offret som jag tidigare har företrätt, säger Tommy Nilsson.

I dag har det gått drygt fem månader, 167 dagar, sedan mordet. Ingemar Samuelsson, kommunalråd i Uddevalla, säger att staden sakta men säkert håller på att återhämta sig. Själv befann han sig i Chile på semester. När han vaknar där på morgonen är det redan strax efter lunch i ett skakat Uddevalla.

– Jag såg att jag hade flera missade samtal från Bohusläningen och det var faktiskt i ett sms som jag fick reda på vad som hade hänt. Jag valde att fortsätta min semester och vet att en del hade funderingar kring det där. Jag litade fullständigt på all personal vi hade här hemma, säger Ingemar Samuelsson.

Han säger att månaderna efter mordet har varit dubbelbottnade. För samtidigt som det grova våldet trappats upp, vittnar både socialsekreterare och polisen, enligt Samuelsson, om att det i övrigt är lugnare än någonsin.

– Man blir så konfunderad över det där. Men jag har haft flera möten med polisen. Vad jag förstår ligger det största problemet i att det i dag är så lätt och billigt att få tag på vapen. Men vi kan inte acceptera ett samhälle som detta. Vi måste få igång ett civilsamhälle där man tipsar om kriminalitet.

Han kan inte nog berömma POSOM-gruppen. Ingemar Samuelsson berättar att man efter trippelmordet också insett dess svagheter, att det måste finnas fler personer i gruppen att ha som kontaktpersoner att ringa till när krisen är framme.

– Man kan inte lita på att alltid få tag på en eller två personer för att gruppen ska fungera. Vi jobbar med det nu. Vi har lärt oss mycket efter trippelmordet, och jag är säker på att vi kommer att lära oss mer.

På Bävedalsvägen idag vittnar nedbrunna ljus och känslosamma ord på bleknande inramade brevpapper om att det var här som tre unga människor dog.

Men livet går vidare. Där de båda männen hittades mördade, vajar idag meterhöga solrosor i vinden innanför ett staket.

– Vi kommer aldrig glömma det här. Men livet går vidare, men blir sig nog aldrig likt, säger en pappa vars son har sin villa bredvid mordplatsen.