Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thord Haraldsson

Trippelmordet extremt även för en van utredare

Rutinerade mordutredaren Thord Haraldsson har utrett över 150 brottsfall med dödligt våld. Trippelmordet och avrättningen av tre unga människor var extrem även för honom.

Den här fredagen är inte som vilken vanlig fredag som helst, inte ens för Thord Haraldsson, kriminalkommissarie och tillförordnad chef för grova brott i Fyrbodal.

Thord Haraldsson har varit polis i 44 år. Sedan 1988 har han jobbat med grova brott, mord är vardag för honom. Han säger att han har slutat att "förvånas över saker" och har arbetet med över 150 fall där brottet handlat om dödligt våld.

På slaget klockan 11 går han in i polishuset i Uddevallas konferensrum och möts av ett massivt medieuppbåd. Riksmedia trängs med lokaltidningsjournalister. Alla vill veta allt om utredningen i trippelmordet, skriver bohuslaningen.se.

– Så här hektiskt med journalister brukar jag inte ha det. Även om jag pratar med media flera gånger varje dag, summerar Thord Haraldsson när den dryga halvtimmeslånga presskonferensen är över.

Vant låter han sig efteråt intervjuas av både tv och radio.

Thord Haraldsson svarar på varje fråga. Förklarar att ingen mordutredning är den andra lik.

– Men man lär sig med åren, får en bra magkänsla. Förr gick man hårdast åt det som verkade hetast i en mordutredning. I dag bearbetar vi allt material som finns och vänder på varenda sten, säger Thord Haraldsson och poängterar vikten av ödmjukheten och vikten av att veta att man inte alltid har rätt.

Utredningen av trippelmordet har varit extra omfattande, just av det faktum att tre personer "avrättades", som Haraldsson uttrycker det.

Själv befann han sig på ett hotellrum i Österrike när han fick samtal från en Göteborgskollega. Då visste polisen inte ens att det rörde sig om ett trippelmord, bara att tre personer låg döda på Bävedalsvägen i Uddevalla.

– Anders Sandholm, chef för beredskapsstyrkan, ville veta om jag kunde leda utredningen.

Haraldsson sa ja, utan att avbryta sin skidsemester, eftersom han litar helt på kollegorna. Och i österrikisk tv kunde han följa allt om trippelmordet i Uddevalla.

Thord Haraldsson återkommer ofta under intervjun till just sina kollegor. Att en mordutredning handlar om samarbete där allas roll är lika viktig. Att det inte är ett enmansjobb.

De första dagarna av trippelmordet arbetade över 100 poliser med fallet. Men sedan Thord Haraldsson tog över fallet har man varit runt 30.

Över 500 förhör har hållits och 75 husrannsakningar genomförts. Vid en av dem, i en av brödernas hem, hittade polisen en nyckelknippa. Givetvis ville polisen veta vart nycklarna gick.

– Vi hade poliser uppe på Dalaberg som provade nycklar i vartenda förråd. Till slut hittade vi ett förråd där det även fanns bevisning för utredningen.

Förhören har rutinerade förhörsledare hållit. Personerna som förhörts har varit mer eller mindre pratsamma. Alibin gavs till de mordmisstänkta, alibin som polisen sedan kunde spräcka. Vittnen har hörts och rykten avfärdats, som att offren bar skottsäkra västar.

– De bar inga skottsäkra västar och vi tror att offren var helt oförberedda på det som skulle hända. Männen hade skjutits med flera skott, den 18-åriga hade bara ett skott i huvudet. Så hon verkar ha avrättats bara för att hon var ett vittne. Det är klart att man blir påverkad av en sådan här händelse.

Mot slutet av utredningen som är på nästan 3 000 sidor, presenterades den för de misstänkta bröderna som under hela utredningen konsekvent nekat till all inblandning. Det materialet fick den yngre brodern att erkänna att han "varit i anslutning till mordplatsen den aktuella natten".

– Vi hittade ju offrens mobiltelefoner och analyserade dem direkt. Då kunde vi knyta de misstänkta till brottsplatsen och har även gått igenom hela deras mobiltelefontrafik.

I ett sms på mordnatten skriver den yngre brodern till en kamrat och frågar om han hört talas om morden och att det avlossats ett visst antal skott.

Enligt Thord Haraldsson var uppgiften om antalet skott som avlossats inte officiell eller hade läckt ut.

Var det mobiltrafiken som gjorde att ni kunde gripa bröderna redan efter 31 timmar?

– Ja. När vi kunde göra den kopplingen kom piketen från Göteborg och grep bröderna. Och eftersom vi fick ett så snabbt gripande kunde vi även hitta rester på deras kläder som visade att skott hade avlossats.

Under hela utredningen har Thord Haraldsson och hans team haft kontakt med "joggaren". Alltså den person som först upptäckte och larmade om SOS om de döda kropparna på Bävedalsvägen.

– Hon har ju naturligtvis inte mått bra. Men jag vet att hon mår bättre nu.

Hur mår du då?

– Tack bra. Det känns bra att vi har lämnat över det här materialet och att åtal kan väckas. Nu ska jag åka med frun till vårt sommarställe över helgen. Sedan jobbar jag som vanligt igen på måndag.