Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trippelmordet – detta har hänt

Trippelmordet i Uddevalla skakade Uddevalla och Sverige. Detta har hänt sedan kropparna upptäcktes på lördagen den 7 mars 2015.

Lördag 7 mars

* Strax efter klockan sju på lördagsmorgonen larmar en joggare om en död person i en parkerad bil på Bävedalsvägen i närheten av sjukhuset. Därefter upptäcker man ytterligare två döda kroppar.

* 11.30 stormas polisens avspärrningar av personer som är oroade att de är anhöriga till offren. Polisen stoppar anstormningen med hundar och batonger.

* 15.00 är kropparna identifierade: två män och en kvinna. Alla är hemmahörande i Uddevalla.

* 18.00 häver polisen avspärrningarna runt brottsplatsen.

Söndag 8 mars

* Polisens slår till mot en lägenhet på Dalaberg där en 22-årig man grips. Kort senare grips hans ett år yngre bror. Båda är på sannolika skäl misstänka för trippelmordet, den högre misstankegraden.

* Ett första förhör hålls med 22-åringen där han, enligt förvarsadvokaten Bo Hallberg, nekar till brott.

* På söndagskvällen hålls flera minnesceremonier för de mördade ungdomarna.

Måndag 9 mars

* Försvarsadvokaten Bo Hallberg anses som jävig eftersom han företräder ett av offren i en annan rättegång. Bröderna tilldelas två nya advokater, och fler förhör hålls.

* Enligt försvarsadvokaten har 22-åringen medgett att han träffat mordoffren natten mot lördag.

Onsdag 11 mars

* Chefsåklagare Daniel Edsbagge begär båda bröderna häktade på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt Edsbagge knyter teknisk bevisning och vittnesuppgifter de båda bröderna till mordplatsen.

* 17.00 hålls en manifestation mot våld och droger i museiparken i Uddevalla.

Torsdag 12 mars

* Under stort medieuppbåd hålls häktningsförhandlingar i säkerhetssalen i Göteborg. Båda bröderna häktas misstänka för mord. Bröderna fortsätter neka till brott.

* Åtal ska väckas senast den 26 mars. Men enligt vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell kommer det dröja längre på grund av den omfattande utredningen.

Fredag 13 mars

* De båda mördade männen begravs på Sigelhults kyrkogård i Uddevalla. Flera hundra personer deltar i ceremonin som äger rum på den muslimska begravningsplatsen på området.

Måndag 23 mars

* Polisen är mycket förtegna om utredningen. På förmiddagen grips en 21-årig man misstänkt för narkotikabrott i samband med mordutredningen. Senare anhålls han misstänkt för medhjälp till mord.

Tisdag 24 mars

* 21-åringen nekar till brott. På eftermiddagen begärs han häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trippelmordet.

* Ännu ett advokatavhopp sedan det framkommit en ny jävssituation.

Måndag 30 mars

* En 22-årig man grips och anhålls på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

2 april

Den anhållne 22-åringen häktas, men nu för medhjälp till mord

7 april

* Misstankarna mot tre av männen har enligt åklagaren stärkts. De begärs omhäktade

8 april

* De två mordmisstänkta bröderna och ytterligare en av de sedan tidigare häktade männen omhäktades. Läs mer här

15 april

* En av de misstänkta trippelmördarna går självmant med på omhäktning i två veckor till.

22 april

* Omhäktning ska hållas för tre av de misstänkta männen. En av bröderna som misstänks för trippelmordet anser att det krävs förhandling och att han ska släppas fri. Det anser inte Uddevalla tingsrätt som omhäktar männen utan förhandling.

* En 22-årig man från Uddevalla ska förhöras i samband med ett grovt vapenbrott i december. Under polisförhöret blir mannen även misstänkt för inblandning i trippelmordet. Han får advokat Ralf Ekman.

28 april

* 22-åringen som misstänks för delaktighet i trippelmordet släpps klockan nio på morgonen på fri fot, av vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell. Enligt åklagaren är han inte längre misstänkt för delaktighet i mordet. Däremot är mannen fortfarande misstänkt för annan brottslighet med kopplingar till trippelmordet.

* Polisen säger sig veta vilket vapen som användes vid trippelmordet. En av männen som misstänks för medhjälp till dådet har släppts samtidigt som misstankarna stärkts mot de övriga tre häktade, två misstänkta för mord och en misstänkt för delaktighet i trippelmordet.

29 april

* En 21-årig man omhäktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trippelmordet. Dessutom häktas han på sannolika skäl misstänkt för två nya brott; grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

6 maj

* 22-åringens advokat motsätter sig en häktningsförlängning. Hans Gaestadius vill ha mer konkreta uppgifter om utredningen. En ny häktningsförhandling kommer att hålls den 7 maj.

19 maj

* En 20-årig kvinna misstänks för vapenbrott som har kopplingar till trippelmordet.

26 maj

* En av de huvudmisstänkta männen är även huvudman i ett mål som rör penningtvätt.

1 juni

* Åklagare Per-Erik Rinsell begär att Uddevalla tingsrätt skall frysa ungefär 35 000 kronor som tillhör en av dem misstänkta männen.

13 augusti

* En man skjuts till döds på Hovhult. Två bröder misstänks för mordet. Kriminolgen Jerzy Sarnecki tror inte att det har direkta kopplingar till trippelmordet.

18 augusti

* Polisens informationsavdelning skickar ut ett pressmeddelande att man kommer att väcka åtal i trippelmordet den 21 augusti. I samband med det ska man hålla en presskonferens.

21 augusti

* Åtal väcks och media från hela Sverige är samlad. Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell och Thord Haraldsson, kriminalkommissarie, håller i presskonferensen och berättar om utredningen. Rättsexperten Sven-Erik Alhem tycker att bevisningen verkar gedigen. Och 167 dagar efter trippelmordet väcks alltså åtalet och utredningen börjar gå mot sitt slut.

Två bröder är misstänkta för trippelmordet. En 22-åring misstänks för medhjälp till trippelmordet samt även grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Samtliga tre är häktade. En kvinna åtalas för vapenbrott och den 22-åring som tidigare suttit häktad men släppts, åtalas för grovt narkotikabrott. Därmed åtalas sammanlagt fem personer, tre är häktade.

23 augusti

* I det nära 3 000 långa förundersökningsprotokollet framkommer bland annat att ett av de två misstänkta mordvapnen förvarats på folkhögskolan i Ljungskile.

26 augusti

* Besked om att rättegången kommer att hållas av Uddevalla tingsrätt, men vid säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt. Den kommer att hålla på från 4 till 25 september. Cirka 20 vittnen är kallade av vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell att vittna.

4 september

* Rättegången inleds i säkerhetssalen vid Göteborgs tingsrätt.