Trippelmördaren Martin Saliba vill ha ny rättegång

Martin Saliba är dömd för trippelmordet i Uddevalla 2015. Nu begär han resning, uppger hans advokat för Ekot.
– Vi har ny bevisning, säger hans advokat Björn Hurtig till radiokanalen.

ANNONS
|

I mars 2015 sköts tre unga personer ihjäl i centrala Uddevalla. Två bröder, Martin Saliba och Mark Saliba dömdes för morden.

Nu begär Martin Saliba resning och att hans rättegång tas om, då han anser sig oskyldig, rapporterar Ekot.

– Vi begär att Högsta domstolen ska riva upp, eller ogiltigförklara, den fällande domen som just nu finns mot vår klient och då låta hovrätten ta om målet. Vi har ny bevisning. Hade hovrätten haft kännedom om de sakerna som vi nu påpekar så är sannolikheten stor för att rätten skulle kommit fram till en annan slutsats, säger advokat Björn Hurtig till Ekot.

ANNONS

GP har redan tidigare skrivit om att Björn Hurtig arbetat för att kunna skicka in en resningsansökan åt Martin Saliba. Stjärnadvokaten tog sig an fallet efter att ha fått uppgifter som han tyckte var värt att kontrollera och har sedan dess hjälpt den dömde mannen med en resningsansökan.

LÄS ÄVEN: Trippelmördaren hoppas på nya uppgifter

"Domen är väldigt svag"

– Vi har lite nya vittnesuppgifter. Vi har genomfört en rad utredningsåtgärder och tycker själva att vi börjar få ihop till en resningsansökan, har Björn Hurtig tidigare sagt till GP.

Han berättade då att han uppfattade domen som svag och spekulativ.

– Vi har kontrollerat saker i förundersökningen som vi tycker är märkliga. Mot just Martin tycker jag att domen är väldigt svag och bygger mycket på spekulationer och antaganden och det har kommit upp mycket saker som man skriver som självklarheter i domen men som vi tycker att vi kan motbevisa, sa Björn Hurtig till GP vid ett tidigare tillfälle.

Det har snart gått tre år sedan de tre unga personerna hittades mördade i Uddevalla. Bröderna Saliba kom snabbt att misstänkas för mordet. Teorin var att morden var en hämnd för att brödernas pappa rånats.

Martin Saliba frikändes i Tingsrätten, medan hans bror Mark Saliba dömdes till livstids fängelse. Domen överklagades och hovrätten ändrade domen och dömde även Martin Saliba till livstids fängelse för morden.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Offrets mamma om trippelmördaren: "Ett hån att han inte sitter i fängelse"

Flydde till Libanon

Hovrätten ansåg att "bevisningen mot bröderna är tillräcklig för att det ska anses styrkt att båda två var på platsen när skjutningarna ägde rum samt att det var någon av dem eller båda som avlossade skotten". De menade också att det finns bevisning för att bröderna tillsammans vidtog flera åtgärder före skjutningarna innan de åkte tillsammans till brottsplatsen.

Men innan domen kom flydde Martin Saliba till Libanon, där han i dag sitter frihetsberövad.

När det kom fram att Martin Saliba befann sig i Libanon greps han, men libanesiska myndigheter ville inte lämna ut honom till Sverige då Saliba är både svensk och och libanesisk medborgare. I stället startade Libanesiska myndigheter en egen rättsprocess kring trippelmordet i Uddevalla, och nyligen inleddes rättegången. Saliba har en advokat i Libanon som företräder honom i den rättsprocessen medan Björn Hurtig företräder honom här i Sverige.

LÄS ÄVEN: Trippelmördaren får sin önskan igenom

ANNONS