Trippelmördaren får sin önskan igenom

Den livstidsdömde trippelmördarens flykt tog slut i Libanon i höstas. Nu sitter Martin Saliba frihetsberövad i Libanon i väntan på en ny rättegång. Hans önskan är att få slippa avtjäna sitt straff i Libanon - och nu har regeringen lyssnat på hans vädjan, enligt P4 Väst.

ANNONS
|

Natten till den 7 maj 2015 sköts tre unga personer, två män och en kvinna,till döds på Bäverdalsvägen i Uddevalla.

Två bröder, Martin och Mark Saliba, dömdes i hovrätten till fängelse på livstid för trippelmordet. Men när domen föll hade Martin Saliba lyckatsfly. Han friades i tingsrätten och var därför på fri fot under hovrättsförhandlingen. När rättegången i hovrätten skulle avslutas dök Martin Saliba inte upp.

LÄS MER: De vill att Saliba ska straffas i Libanon

Greps i Libanon

I somras valde han att tala ut i den notoriska skvallertidningen Hänt i veckan från gömstället i Libanon. – Just nu lever jag ett helt vanligt liv, jag jobbar och har ett hem, tak över huvudet. Jag har allt jag behöver men jag är ändå född och uppvuxen i Sverige. Visst, jag kan språket men känner mig som en invandrare. Jag trivs men jag saknar mitt Sverige, sa Martin Saliba då enligt Hänt i veckan.

Och i september förra året greps Saliba i Libanon. Sverige försökte få honom hit, men de libanesiska myndigheterna meddeladeatt de inte kommer att lämna ut honom till Sverige. – Vi har fått besked via ambassaden i Damaskus att libanesiska myndigheter har avslagit utlämningsframställan. Vad jag förstår är det på grund av att Martin Saliba är libanesisk medborgare. Nu kommer vi att skicka ärendet vidare till kriminalvården som begärt honom utlämnad. För justitiedepartementets del avslutas därmed utlämningsärendet, sa då Pontus Bergsten, på justitiedepartementet.

LÄS MER: Sverige begär utlämning av trippelmördaren

Får inte avtjäna straffet i Libanon

Kriminalvården föreslog då att Saliba skulle avtjäna sitt straff i Libanon. Men Saliba själv vill inte det.

På torsdagen beslutade regeringen att inte lämna in en begäran till Libanon om att Saliba ska avtjäna sitt fängelse straff där, skriver P4 Väst.

ANNONS

P4 Väst skriver att det är på grund av Salibas egen önskan - att inte avtjäna ett fängelsestraff där - som regeringen beslutat att inte begäraöverförande av straffverkställighet, som det kallas.

– I vårt ärende har vi varit i kontakt med Martin Saliba och fått uppgiften att han motsätter sig ett överförande. När den dömde då är svensk medborgare och motsätter sig åtgärden så kan man inte överföra straffverkställighet till Libanon, säger Gustaf Marteleur på justitiedepartementet till P4 Väst.

LÄS MER: Saliba utlämnas inte till Sverige

Ny rättsprocess

I Libanon pågår en rättsprocess där de ska pröva Salibas skuld i trippelmordet. Men det är oklart när en rättegång kan starta. Martin Saliba har nu kopplat in stjärnadvokaten Björn Hurtig:

– Jag har pratat med Martin, han har kontaktat mig. Jag ska vara behjälplig och svara på frågor om svensk rättsordning och på frågor om domen. Men jag har inte pratat med hans libanesiska försvarare ännu, harBjörn Hurtig sagt tidigare.

Hurtig tittar också på möjligheterna att få till en resning.

Martin Salibas bror, Mark Saliba, avtjänar redan sitt straff i ett svenskt fängelse. Han har under sin tid i fängelse fått flera varningar för sitt uppförande.

ANNONS