Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Trio åtalas för dödsattacken: "Du ska dö"

Beväpnade med kniv och skjutvapen patrullerade trion området Hässleholmen i Borås i jakt på tre andra män, enligt åklagaren. Till sist hittade de sina tilltänkta offer inne i en trappuppgång. De tvingade sig in genom den låsta dörren och gick till attack. En 18-årig man dog, två skadades allvarligt. Nu startar rättegången.

På kvällen den 22 mars körde trion in i bostadsområdet Hässleholmen i Borås. De parkerade bilen och började söka av området efter sina offer, enligt misstankarna.

När de inte fick napp fortsatte de vidare till en annan plats i området. Åklagaren skriver att de var beväpnade med pistol och kniv när de "patrullerade" i området på jakt efter tre andra män. Syftet: att konfrontera dem med våld och hot om våld, enligt åklagaren.

LÄS MER: 18-åring knivmördad - det bröt tystnadskulturen 

"Du ska dö"

Tillslut fick trion syn på de tilltänkta offren som höll till i ett trapphus. Under pistolhot öppnade de den låsta entrédörren.
– "Är det här ni gömmer er era råttor", berättade ett av offren att de sa.

Sedan startade attacken.

De tre offren knivhöggs, sparkades och blev slagna.
– "Du ska dö din horunge" och "det ska vara din sista dag, har ett offer berättat att angriparna skrek.

När attacken var över flydde gärningsmännen från platsen i en bil.

LÄS MER: Brutalt knivdåd i Borås - tre åtalas

Ett mord och två mordförsök

I samtalet till SOS sade ett vittne:
– Jag har en kompis här på (adress), ligger på marken, han blöder överallt, sa mannen och fortsatte:
– Snälla ta hit ambulans. Han ligger här, jag tror… jag vet inte om han kommer överleva detta.

Det yngre av offren, en 18-årig man, överlevde inte sina skador, tillståndet för de två andra var livshotande men de klarade sig.

Klorinbad för att undanröja bevis

Under flykten ska de tre misstänkta gärningsmännen ha slängt ut minst två vapen, i form av knivar, genom bilrutan. Sedan fortsatte de till en bostad där de dränkte kläderna de bar vid brottstillfället i ett klorinbad. Något som polisen upptäckte dagen därpå.

Efter mordet och de två mordförsöken höll sig två av de misstänkta gärningsmännen gömda i en lägenhet i en annan del av Borås. Där höll de sig undan till mitten av april.

Den tredje flydde till okänd ort och anmälde sig själv hos polisen i slutet av augusti.

Han sa i förhör att han inte visste att han var efterlyst utan fick veta detta via en vän.
– När jag såg det fick jag en klump i magen. Så jag bara satt och tänkte för mig själv liksom. …"Vad är det som har hänt? Hur är jag efterlyst? Vad ska jag göra?" Jag började överväga liksom. "Ska jag gå in och prata med polisen eller ska jag inte göra det på grund av, av min familj". Jag satt hela tiden och tänkte på min familj. Men jag gjorde det som kändes rätt. Alltså att jag går in och jag är oskyldig. Så jag, jag lämnar in mig själv och säger det jag vet.

Tillhör kriminell konstellation

Trion har åtalats för mordet och de två mordförsöken. De misstänkta är mellan 23 och 26 år gamla.
– De misstänkta tillhör en kriminell konstellation som driver sin verksamhet i den stadsdel där angreppen skedde, sa kommissarie Göran Arvidsson när åtalet lämnades in.

Teorin är att det rör sig om en skuld, men det är oklart om det är en påhittad eller faktisk skuld.
– Bakgrunden är, enligt vår uppfattning, någon typ av bötning. Målsäganden har inte betalat och skulle straffas, har Arvidsson sagt.

"Ingen våldsam människa"

Alla tre nekar till brott.
– Det är som jag sa innan. Jag förnekar brott. Jag har inte gjort något. Sedan så har jag ingen kommentar till resten, sa en av 24-åringarna i förhör.

De medåtalade kamraterna har dock medgett att de var på brottsplatsen och att det blev bråk. Den äldsta av dem påstår dock att han bara sparkade och slog målsägarna medan de yngre männen använde kniv.
– När jag fick syn på den här kniven, det var då alltså jag fick en tanke att "kan kniven ha använts", sa 23-åringen i förhör och fortsatte.
– Hur ska jag förklara? Jag slåss, alltså jag är ingen våldsam människa, jag gillar inte att slåss och sådana grejer. Så jag var... Jag hade adrenalin och jag var lite stressad. Så jag ville liksom bara ta mig därifrån, fortsatte han.

På tisdagen startar rättegången. Den förväntas pågå i åtta dagar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.