Tre tonåringar sörjs i bygden där alla känner alla

Dagen efter den tragiska bilolyckan där tre tonåringar dog, är Bollebygd i sorg. I ett samhälle där alla känner alla kommer sorgen extra nära inpå.
– Det här ska inte behöva hända unga människor som har hela livet framför sig, säger Tommy Vilgats, som bott i bygden hela livet.

ANNONS
|

Det är en vacker slingrande väg längs Viaredssjön mellan Sandared och Hultafors.

Det märks att ordet spridit sig fort i närområdet, för även fast avspärrningarna är lyfta saktar bilarna in när de passerar förbi olycksplatsen.

Två tonårspojkar och en tonårsflicka, en född 2002 och två 2005, kraschade under söndagskvällen in i ett träd på gamla riksväg 40 mellan Hultafors och Sandared i Bollebygds kommun. Bilen fattade eld efter kraschen och alla tre omkom.

– Mina barnbarn känner två av dem som dog och de är helt förstörda. Det är lite alla känner alla här, säger Tommy Vilgats.

Tommy har bott i Bollebygd hela livet och har tyvärr sett olyckor förr på just den här delen av gamla riksväg 40.

ANNONS

– Det här ska inte behöva hända unga människor som har hela livet framför sig. Det finns inga ord för att beskriva det här.

Han fortsätter upp för backen och vänder sig om för att titta på olycksplatsen en gång till.

– Att det trädet skulle stått just där.

Under måndagen stannade flera av de boende i bygden till vid olycksplatsen för att sörja.
Under måndagen stannade flera av de boende i bygden till vid olycksplatsen för att sörja. Bild: Jenny Ingemarsson

Blombuketter och tända ljus kämpar mot regnet som faller ner där tre tonåringar dog i en bilolycka kvällen innan.

Grannen hörde smällen

Anne Engström satt hemma när hon hörde en bil på vägen nedanför, följt av först en mindre smäll och sedan en högre.

– Jag tittade ut genom fönstret men kan inte riktigt se trädet de körde in i. Men jag förstod att det var allvarligt så jag och min sambo sprang ut direkt, säger hon.

När Anne kom ner till olycksplatsen såg hon att ett par människor redan var framme och försökte få loss personer ur bilen. Hon tog upp telefonen och ringde 112. Anne jobbar sedan flera år tillbaka på Borås Tidning, men berättar att hon i det läget inte agerade som journalist utan bara hade fokus på att rädda liv.

– När jag stod och pratade med SOS så började bilen brinna och branden tog sig väldigt snabbt, säger hon.

ANNONS

Hon stannade kvar tills blåljuspersonalen lämnat platsen, men kunde inte gå och lägga sig på flera timmar efter det.

Fick reda på dödsfallet via Snapchat

En av många som kommit ut för att sörja är Adam Samuelsson som var nära vän med en av de döda.

– Det var senast för två veckor sedan jag träffade honom och hjälpte honom lite med bilen. Vi hade det intresset gemensamt.

Adam jobbade under söndagskvällen, och strax efter han slutade jobbet möttes han av nyheterna. Efter det såg han av bilder på Snapchat som föreställde hans vän med sörjande ord till.

– Det känns fortfarande overkligt. Även här, nu, säger han vid minnesplatsen.

Det är höstlov men skolorna i och utanför Bollebygd har öppnat sina dörrar, precis som ungdomsgårdar och församlingshem.

– Nästan alla ungdomar känner varandra här i samhället, säger Kristian Yngvesson, kyrkoherde på Sandhult-Bredareds församling.

Sent på söndagskvällen fick han veta att det var ungdomar från lokalområdet som drabbats och skyndade sig att öppna kyrkan.

– Människor som vi mött har visat stor sorg och förtvivlan. De är naturligtvis i chock och helt förtvivlade. Vi finns här för alla som vill komma, säger Kristian Yngvesson och fortsätter:

– Vi har haft några tuffa händelser under mina år men det här känns extra tungt kan jag säga.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS