Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tre tillfälliga centraler i Halland

KUNGSBACKA: I Halland ska massvaccineringen mot svininfluensan starta i början av oktober. Tre tillfälliga vaccinationscentraler öppnar för att möta trycket.

I Halland är det vårdenheterna inom vårdvalet som har ansvar för sina listade patienter. Dessutom öppnar tre tillfälliga vaccinationscentraler i anslutning till sjukhusen i Kungsbacka, Varberg och Halmstad.

– Många passerar sjukhusen varje dag så därför är det bra att placera dem där, säger Lena Kierkegaard, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland.

Vaccinationscentralerna kommer att ha öppet både helger och kvällar för att sjukvården ska kunna ta emot så många personer som möjligt.

Precis som i andra landsting ska Halland följa Socialstyrelsens rekommendationer om att vaccinera riskgrupperna först. Lena Kierkegaard tror att det kommer att ta en till två veckor innan övriga invånare kan få vaccin.

– Men det är förutsatt att vaccinet kommer i tid. Som det är sagt kommer Halland att få 30 000–40 000 doser per vecka som ska fördelas där de behövs bäst.

Landstinget räknar med att vaccineringen kommer att pågå resten av året och kanske även i början av 2010.

Lena Kierkegaard hoppas också på ett bra samarbete med kommunerna. Bland annat genom att de tar ansvar för vaccineringen på äldreboenden och skolorna.

– Dessutom kommer Röda Korset att vara en stor hjälp, säger Lena Kierkegaard.

Kommer vårdenheterna att klara av den vanliga verksamheten?

– Det kommer att behövas mycket extra personal och vi ska försöka minimera inverkan på den vanliga vården. Men det är klart att det kan bli lite längre väntetider.

Hittills har 13 fall av svininfluensan konstaterats i Halland.