Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Tre döda efter knivdådet med rasistmotiv

Anton, 21, spred högerextrema åsikter på nätet. Sedan vandrade han på en skola i Trollhättan iklädd en hjälm liknande de som nazisterna använde under andra världskriget – och gick till attack med en kniv och ett svärd. Så beskriver polisen skeendet som skakat Sverige. - Vi har säkrat film från skolan där han marscherar med sina tillhyggen. Där ser vi hur han passerar ljushyade personer och vi ser också vad som händer med dem med mörk hy, säger förundersökningsledare Thord Haraldsson. Två av hans offer och gärningsmannen själv är döda, men de två skadade har inte längre livshotande skador.

DETTA HAR HÄNT:

# Kronans skola i Trollhättan drabbades vid 10-tiden på torsdagen av ett våldsamt dåd där minst tre personer har fått så allvarliga skador att de har avlidit.

# En av de avlidna var en 17-årig elev, en var en 20-årig elevassistent och den tredje den misstänkta gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, 21, från Trollhättan.

# Ytterligare två personer – en 15-årig pojke och en 41-årig lärare – skadades, men deras skador var på fredagen inte livshotande.

# För tre veckor sedan la gärningsmannen upp en nazitysk propagandafilm på sin You Tube-kanal. Denna visar en fascination för Hitler. Dagen före dådet kompletterade han med låten "När ondskan talar".

# Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman har hyllat polisens insats på den drabbade skolan i Trollhättan.

# På fredagen kunde GP.SE avslöja att polisen beslagtagit svärdmannens bil i närheten av den drabbade skolan med flera ytterligare knivar liggande i fordonet. GP.SE kunde även berätta att mannen lämnat ett självmordsbrev efter sig, uppgifter som senare bekräftades av polisen.

# Polisledningen var på fredagen är väldigt tydlig i sin beskrivning av Lundin Petterssons brott – det var hatbrott med rasistiska motiv.

# Trots att gärningsmannen är död, bedriver polisen sin förundersökning vidare. Enligt kommenderingsledaren Niclas Hallgren är det viktigt för att ge de anhöriga svar på frågorna om vad som egentligen hände och hur det kunde ske.

# Säpo har tonat ner sin närvaro. Det finns inte längre några misstankar om terrorbrott, utan utredningen drivs i polisiär regi under rubriceringen mord och hatbrott.

# Enligt SU var tillståndet under fredagskvällen fortsatt allvarligt men stabilt för den 41-årige läraren.

UPPDATERAD: FREDAG 20.15.

FÖLJ: DIREKTRAPPORTERINGEN FRÅN TROLLHÄTTAN HÄR.

Två av den maskerade svärdmannens offer har avlidit efter skolattacken i Trollhättan. En av de döda var en 20-årig elevassistent.

Den andre döde är ung pojke, enligt sjukhuset 17 år gammal.

Den tredje person som dog under torsdagen var den misstänkta gärningsmannen, Anton Lundin Pettersson, 21, hemmahörande i Trollhättan.

Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Det finns inga tidigare vårdbeslut inom förvaltningsdomstol gällande honom.

- Det finns inget tvivel om att det rört sig om en ensam-agerande gärningsman. Och trots att han nu är avliden, och ärendet kan betraktas som mindre akut, återstår det hur mycket som helst att göra, säger polismästare Niclas Hallgren, tillika kommenderingsledare till gp.se på torsdagskvällen.

Scenariot för första polispatrull var, enligt polisens hemsida:

"Man mötte en vuxen man i entrén när man kom till Kronan skola. Han var skadad men vid liv och fördes till NÄL. En annan vuxen man påträffades inne i byggnaden – död".

Anton Lundin Pettersson, 21, som enligt polisen var gärningsman, visade på sin Facebook upp ett stort intresse för högerextremism.

Polis säger att uttalad främlingsfientlighet som motiv till dådet är ett av huvudspåren i utredningen.

- Ganska tidigt i utredningen började vi undersöka möjligheten att det kunde finnas ett hatbrottsmotiv. Jag är säker på att åklagaren kommer att följa den tråden, säger polismästare Niclas Hallgren, tillika kommenderingsledare.

På fredagsmorgonen bekräftade polisen ytterligare en gång att man misstänker att Anton Lundin Pettersson haft rasistiska motiv.

- Vi är övertygade. Vi gör den bedömningen utifrån klädsel och uppträdande, selekteringen av offer på brottsplatsen och efter husrannsakan, säger polisens presstalesman Peter Adlersson .

- Vi måste få motivbilden att klarna. Vi är skyldiga de anhöriga en förklaring. Det finns mängden av frågetecken som behöver rätas ut. Det är ett oerhört viktigt arbete, säger polismästare Niclas Hallgren.

Enligt polisens uppgifter gick gärningsmannen runt på skolan på torsdagsförmiddagen, och hade med sig flera knivliknande vapen, bland annat ett svärd och en kniv. En person vid avspärrningarna berättade efter dådet för gp.se:

- Jag pratade med en anställd i kommunhuset vars dotter och hennes pojkvän jobbar på skolan. Pojkvännen har berättat att han såg gärningsmannen vandrade fram och tillbaka utanför skolan minuterna innan dådet. Men man trodde att det var någon som klätt ut sig på skämt.

När polisen stormade skollokalerna ska Anton, 21, ha gjort ett utfall mot poliserna med sina vapen. Då öppnade polisen eld och ett skott träffade så allvarligt att han senare avled på sjukhus. Polisens insats hyllades under torsdagskvällen av statsministern och inrikesministern.

På fredagen bekräftade polis GP.SE-avslöjandet om att man hittat ett självmordsbrev och bilbeslaget med ytterligare vapen i – på en presskonferens.

Dessutom berättade polisen att mannen undvikit ljushyade personer när han gick till attack i skolan:

- Där har vi anträffat en handling som klart pekar på att den här handlingen var planerad, och ett hatbrott. Det är en typ av självmordsbrev, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson berättade även mer om hur övervakningskameror kunnat se att gärningsmannen pratade med ljushyade människor på skolan.

- Vi ser även vad som hände med dem som var mörkare i hyn. Han har selekterat sina offer. De som har mörk hy har blivit utsatta för angrepp. Han har också mött sådana med ljus hy och de har inte angripits, fortsätter Haraldsson.

Ett stort svärd och en kraftig kniv har använts mot offren. Haraldsson pekar på att vapnen är mycket kraftiga och avsedda att orsaka svåra skador. En bil tillhörande gärningsmannen har också hittats nära skolan.

Haraldsson får frågan om skolan valts ut för att många barn från andra länder finns där.

- Det kan inte jag svara på men man kan ju misstänka, svarar Haraldsson till TT.

Inget tyder på att någon annan är inblandad i händelsen.

Även Säkerhetspolisen finns med i staben kring kommenderingsledningen.

- Vi har specialkompetens och aktörskunskaper om vissa brottsmiljöer. Men i det specifika fallet, just den här misstänkte, vill jag inte uttala mig, säger Fredrik Milder på Säpo.

Ganska snabbt efter dådet genomförde polisen en husrannsakan i den misstänkte mannens hem några kilometer från skolan. Ett större antal beslag ska ha gjorts i lägenheten.

På sjukhuset NÄL i Trollhättan vårdades inledningsvis två barn från skolan med allvarliga skador. En av dessa avled. För den andre, en 15-åring, var tillståndet kritiskt under torsdagen – men förbättrades under natten till fredagen.

Sjukvården, NÄL, blåste 08.30 av sitt stabsläge och återgick till normal verksamhet, dock med extra stödinsatser under dagen.

De två skadade personerna mår bättre på fredagen.

Enligt sjukvården har 15-åringen vaknat och vårdas inte längre på intensiven utan en vanlig vårdavdelning. Han har fått träffa sina anhöriga.

41-årige läraren har flyttats till specialistvård på Sahlgrenska i Göteborg och hans tillstånd beskrevs som "ej omedelbar livsfara" på fredagseftermiddagen.

- Tillståndet är allvarligt men stabilt, sade Joakim Kenndal, presschef på SU, under fredagskvällen.

Läs också: Politiker: "Nu väntar krismöte"

Läs också: Lärare: "Alla är väldigt chockade och ledsna"

Läs också: Kramar om sina barn på skolgården

Läs också: Tidigare skottlossningar och knivdåd på svenska skolor

På den drabbade skolan går drygt 400 elever i årskurs F-9, enligt skolans hemsida. I huset finns även bibliotek, kulturverksamhet, fritidsgård och medborgarservice.

Fahimeh Nordborg, V, är förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan och även kommunalråd. Hon är skakad av händelsen.

- Jag är arg, ledsen och bestört över vad som hänt, säger hon.

Bild: Bild: Stefan Bennhage /TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.