Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre års fängelse för guldbutiksrån

Domen mot de fem åtalade för guldbutiksrånet i Varberg i december har fallit.

Nu har domen fallit mot de fem männen som var åtalade för grovt rån mot butiken Victorins Guld i Varberg, skriver Hallands Nyheter. Alla fem döms för rån av normalgraden och påföljden har bestämts till fängelse i tre år och sex månader.

En av de tilltalade har dömts för ytterligare brottslighet, han har bland annat slängt ifrån sig en skarpladdad handgranat som hittades av ett barn i närheten av en lekplats i Landskrona. Påföljden för honom har därför bestämts till fyra år och sex månader.

Det var den 21 december mitt i julrusningen som allt förändras när två maskerade rånare klev in på Victorins Guld och skrek:

– Lägg er på golvet!

Butiksägaren hotades när han satt på knä. En av rånarna skrapade med ett pistolliknande föremål uppe på hans hjässa. De kom över smycken till ett värde av 850 000 kronor och försvann. Därefter inleddes en polisjakt på rånarna där de två flydde i två bilar tillsammans med tre andra personer.

Polisen fick först stopp på två bilar på E6:an. Då hade det passerat tre timmar sedan rånarna klev in genom dörrarna i guldbutiken. Samtliga fem personer, män i åldrarna 22-26, som satt i bilarna förekommer flitigt i polisens register. Polisen misstänkte att det var dessa fem som hade utfört rånet och de åtalades senare av åklagaren Klas Lundgren för grovt rån.

Att bedöma rånet som grovt motiverade åklagaren med att de har visat särskild hänsynslöshet, att värdet på stöldgodset var högt, samt att rånet var noga planerat.

– Man har inte hittat något vapen som kan knytas till rånet och kan inte bedöma om det varit laddat och riktigt men de som hotades har helt klart uppfattat det som ett riktigt vapen, sade han till HN i samband med att han lämnade in åtalet.

Vid rättegången, som hölls i Göteborgs tingsrätt på grund av säkerhetsskäl, bemöttes åklagarens frågor till de misstänka med samma svar:

– Inga kommentarer.

Till slut suckade Lundgren och gav upp.

– Det är ingen idé att ställa några frågor då jag inte får några svar, sade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.