Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hela södra Sverige är just nu i riskzonen när det kommer till halka. Till och med södra Skåne fryser det nattetid. Bild: Johan Nilsson/TT

Trafikverket varnar för halka i Västsverige

Den första vinterkylan är här – och med den risken för halka på vägarna. Trafikverket uppmanar nu bilister att ta det försiktigt.
– Det råder vinterväglag, säger Anders Wallin, presstalesperson på Trafikverket.

Trots några efterlängtade soltimmar under fredagen, så har Göteborgstemperaturen börjat smyga sig ner under nollan. Det påverkar också säkerheten på vägarna.

– Det råder halka i stort sett över hela södra Sverige. Vi råder de bilister som hör av sig till oss att ta det försiktigt, säger Anders Wallin, presstalesperson på Trafikverket.

Det kalla vädret, som under veckan drog in över Västsverige, kommer att bestå, enligt SMHI.

– Det här klara och fina vintervädret som vi har fått kommer att bestå helgen igenom. Det blir från omkring fem minusgrader nattetid till en plusgrad mitt på dagen, säger Mattias Burtu som är meteorolog.

Även Skåne är kallt

De låga temperaturerna, och begynnande vintervädret, har spridit sig över hela Sverige och får påverkan på vinterväglaget.

– Det är fortsatt risk för halka under helgen, säger Burtu.

Finns det någon del av Sverige där det är lite mildare?

– Det skulle vara allra längst ner i sydligaste Skåne. Men även i större delen av Skåne är det minusgrader nattetid. Allt som är blött fryser på även där.

Något större snöfall syns inte i prognosen för den närmaste veckan.

– I Västsverige är det ingen nederbörd överhuvudtaget i helgen. Det är egentligen först framåt mitten på nästa vecka som det kommer nederbörd. Just nu ser det ut att vara i form av regn. Det kommer lite mildare luft igen.

Ingen akut ishalka

Någon onormalt hal situation är det dock inte på de västsvenska vägarna, låga temperaturer medför per automatik en högre halkrisk. Trafikverket gör också det som är möjligt för att minska riskerna.

– Våra entreprenörer är ute och halkbekämpar där det behövs, saltar vägarna. Men vi har inte fått in några rapporter om akut ishalka, men det råder vinterväglag, säger Anders Wallin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.