Trafikverket: Extrem halka - kör försiktigt

Det var glashalt på vägarna i Västra Götaland och Halland under morgonen, uppgav trafikverket. Bussar uppmanades att strunta i tidtabellen. Flera olyckor rapporterades under morgonen. – Det är riktigt halt, kör försiktigt, säger Kim Jansson, trafikledare på Trafikverket.

ANNONS
|

Under natten sjönk temperaturen och vägarna täcktes av en tunn, knappt synlig yta av is. Det luriga underlaget gör det extra farligt på vägarna under morgonen.

– Det var en del plusgrader och nederbörd igår, sedan följde en uppklarning under natten. Det gör att det blir riktigt halt, säger Kim Jansson.

Två bilar krockade på Lundbyleden i Göteborg vid sextiden på fredagsmorgonen. Alla personer lyckades ta sig ur bilarna och ingen fickt allvarliga skador, enligt polisen. Vid halvsjutiden voltade en bil på väg 182 utanför Vårgårda. En person uppgavs vara chockad.

Strax efter klockan sju krockade två bilar på E20 utanför Lerum. Ett körfält var avstängt. Skadeläget uppges vara oklart. Vid åttatiden rapporterades det om en singelolycka utanför Borås.

ANNONS

En bil åkte av vägen vid tvåtiden natten till fredagen på riksväg 40 i riktning mot Borås.

Har saltat lederna

Trafikverket har varit ute och saltat under natten på de stora lederna och kommer att fortsätta jobba sig in i det mindre vägnätet under morgonen.

– Det är främst de mindre vägarna som man ska akta sig på. Men som grundregel: Kör försiktigt under morgonen, säger Kim Jansson.

"Extremt halt"

Under morgonenuppmanadesVästtrafiks bussar att strunta i tidtabellen och ta det lugnt på vägarna på grund av halka.

Polisen rapporteradeäven om flera viltolyckor under natten.

– Det har varit extremt halt, men vi kan i nuläget inte veta om det var det som orsakade olyckorna, säger Susann Agnbo, vid polisens ledningscentral.

Såhär såg det ut vid Vasaplatsen i centrala Göteborg under natten.

Generellt sett har emellertid förhållandevis få olyckor inträffat, enligt polisen.

–Det har inte varit några större trafikolyckor. Den i Vårgårda var allvarligast där en person fördes till sjukhus, men i övrigt var det bara några lättare olyckor, säger polisens pressinformatör i Väst, Peter Adlersson.

Folk kanske tog hänsyn till varningarna som utfärdades?

–Ja, så kan det vara. Det har varit väldigt lugnt på olycksfronten hittills. Ta i trä, avslutar Adlersson.

ANNONS