Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Trafikkaos under natten när Norge öppnat gränsen

De norska köerna vid Svinesundsbron började långt före midnatt - ”kaotiskt tillstånd vid gränsen”, skriver Halden Arbeiderblad.

Efter att ha haft stängt sedan mars 2020 öppnade Norge till slut gränsen på måndagsmorgonen. Det var vid klockan 00.00 natten mot måndag som de norska gränsövergångarna lättade upp.

Västra Götaland betraktas nu av Norge som en ”grön” region - det vill säga att alla får korsa gränsen, och karantänkravet slopas för norrmän som varit över på svensk sida. Däremot måste man fortfarande fylla i en inreseregistrering och testa sig vid gränsen vid ankomst till Norge.

Och det var många som ville in i Sverige - det var långa köer på norska sidan av Svinesundsbron vid midnatt.

- Vi har en kö som är 30 minuter lång. Vanligtvis vid midnatt är det en bil i minuten, sa polisen Jørgen Utne vid gränskontrollen på Svinesund till Halden Arbeiderblad vid midnatt.

Många hade inte fått med sig att de var på en motorväg, och hade parkerat bilarna mitt på vägen under natten, berättar han för den norska tidningen.

– Vi fick ett ordentligt trafikkaos. När det blev midnatt löstes kön upp. Det är fortfarande lite efterdyningar efter det som skedde. Vi hoppas få ner kön under natten, sa Jørgen Utne efter midnatt.

Vid norska tullstationen vid Svinesund var det totalt 14 poliser som jobbade i natt.

Under måndagen pågår gränskontroller vid den norska tullstationen som skapar köbildning, berättar Wenche Fredriksen, chef vid Tolletaten i Svinesund.

– Det har varit mer trafik än normalt. Det har det. Det har varit fler svenskar, säger hon.

Den norska tullmyndigheten har däremot inget samarbete med den norska gränspolisen vad det gäller kontrollen av människor som strömmar till in till Norge.

– Det är polisen som har hand om regelverket så har vi våra kontroller efteråt. Det är uteslutande polisen som kontrollerar att människor är fullvaccinerade och så vidare, säger hon.

När Strömstads Tidnings utsände anländer till Svinesund vid 9-tiden finns endast ett femtontal bilar som vill passera tullstationen. Inom en timme ökar köbildningen till åtminstone det dubbla.

När STNB försöker nå den norska polisen för en kommentar om gränsläget hänvisas vi dock till mejlkorrespondens.

LÄS MER: Känslan efter beskedet: ”Fantastiskt - vi har väntat så länge”

LÄS MER: Nya glädjebeskedet: Då öppnar gränsen igen - för alla

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.