Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Trångt på Fyren – ny mötesplats planeras

Kungsbacka kan få ett nytt kulturhus i Hede. Fyren räcker inte längre och för att möta invånarnas behov och utveckla verksamheten planeras fler mötesplatser.

I takt med att invånarantalet i Kungsbacka ökat har behovet av att bygga ut Fyren, som snart har 25 år på nacken, blivit allt mer akut. Förutom fler besökare har också sättet att utnyttja kulturhuset förändrats. 
– I dag sitter människor här längre och studerar eller pluggar, säger Maria Larsdotter-Spertina, verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen. 
Dessutom kommer den nya stadsdelen Väster om ån att växa fram intill, vilket sannolikt innebär ännu fler besökare. I planen för lokalbehov 2020-2024, som nyligen klubbades i nämnden för kultur- och turism, finns därför flera förslag om satsningar på Fyren. Bland annat nya entréer mot söder och Väster om ån, skaparverkstad och repetitionslokaler för kulturskolan. 

Ytterligare ett stort behov är en klimatanpassad lokal för kommunens konstsamling.
Enligt Maria Larsdotter-Spertina går det att bygga ut huset, men det handlar i första hand om att utnyttja lokalerna på bästa sätt. 
– Vi kanske ska jobba med rum som kan användas till flera olika saker. Behoven ändrar sig över tid och det gäller att ha med sig det när man bygger om.
Men för att kunna utöka verksamheten krävs nya lokaler dit delar av den befintliga kan flytta. Främst handlar det om den mobila biblioteksverksamheten som består en bokbuss och en bokbil. 
– Kan vi flytta det skulle ytor på Fyren kunna användas till annat. Det skulle också bli mer trafiksäkert i Hede.
Tanken är ett kulturhus vid Hede station med bibliotek, studieplatser och en mindre scen. Lokalerna skulle också fylla en funktion som en demokratisk plats och skapa liv i det nybyggda området, enligt nämnden för kultur- och turism.
– Det här blir en öppen, gratis mötesplats man kan komma till och ingen frågar efter namn eller legitimation. Det finns ett stort behov av det i nybyggda områden, säger Maria Larsdotter-Spertina. 

Ännu finns inga siffror på vad satsningarna beräknas kosta. Planerna ska diskuteras i kommunstyrelsen under våren och det krävs ett ja där för att de ska förverkligas. Men Maria Larsdotter-Spertina är övertygad om att även den högsta politiska ledningen inser det stora behovet av fler lokaler för kulturverksamhet.
– Vi måste lösa frågan, alla kan inte komma till Fyren. Jag tror att den här kommunen har högre ambitioner än så.