Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Trädgårdsprojekt får äldre att må bättre

För att öka välmåendet hos äldre skapas fina trädgårdar och skogskänsla på äldreboenden i Härryda. Enligt personal och anhöriga märks tydligt positiva effekter.

– Forskningen visar att stressnivån sjunker när man går ut i skogen. Det finns även studier som visar att det höjer motståndskraften och att man återhämtar sig snabbare, säger Ingrid Grange, som leder projektet "Odling och gröna miljöer för hälsa".
Hon är även medicinskt ansvarig för rehabilitering inom Härryda kommun och den som tog initiativ till att söka EU-bidrag inom ett Leaderprojekt. Kommunen har fått 750 000 kronor för att ta fram ett hållbart arbetssätt kring odling och trädgård inom vård och omsorg, och förra hösten drog arbetet igång. 
Trädgårdsmästaren Maria Manning anställdes på deltid för att genomföra olika satsningar på de kommunens äldreboenden. På Björkelid i Rävlanda har hon exempelvis jobbat med inomhusmiljön och byggt upp en känsla av att boende och besökare befinner sig i en bokskog med stubbar och fågelljud. 
– Den som har svårt att själv ta sig ut kan sitta där och ha det gott, säger Ingrid Grange.

På demensboendet Ekdalagården i Mölnlycke har projektet handlat om att piffa till den stora inomhusgården. Här har Maria Manning, tillsammans med de boende, planterat kryddor, tomater, rädisor och annat i stora krukor.
– Det är viktigt med tydlighet och vi har satsat mycket på växter och blommor som doftar och drar till sig fjärilar och andra insekter, säger hon.
Senaste tillskottet är en kamera som filmar en fågelmatare och snart kommer också ett efterlängtat växthus på plats. Enligt enhetschefen Pernilla Edström har projektet gett flera goda effekter. 
– Det är fantastiskt, de boende är ute mycket mer och blir inte lika rastlösa. De dementa kan ju inte själva riktigt uttrycka sig, men anhöriga har tyckt att det varit jättebra.

Även Maria Manning återkommer till studier som pekar på att även medicinering kan minskas om det finns möjlighet att uppleva gröna miljöer. Trots att den effekten inte mätts inom projektet i Härryda vittnar hon också om tydliga resultat.
– Vi ser att många mår bättre och är gladare. Pratar man pengar och vinster blir det här också intressant.
Dessutom är flera aktiviteter kopplade till satsningen, som skördefester, trädgårdsdagar och workshops. Då är anhöriga inbjudna och Pernilla Edström betonar att det är viktigt med den typen av evenemang så att äldreboendena inte blir stängda verksamheter.