Torkan har nu försatt länsstyrelsen i Västra Götaland i beredskapsläge.
Torkan har nu försatt länsstyrelsen i Västra Götaland i beredskapsläge. Bild: Erik Simander/TT

Torkan sätter länsstyrelsen i beredskapsläge

Från och med måndagen befinner sig länsstyrelsen i Västra Götaland i stabsläge. Detta med anledning av den svåra torkan i länet, som lett till ökad brandrisk samt brist på foder och vatten.

ANNONS
|

Länsstyrelsen betonar att det inte råder krisläge i länet, utan att de handlar om att förebygga problem och risker. Stabsläget innebär att man fokuserar på att hjälpa de som redan är drabbade.

– Det är extremt torrt och grundvattennivåerna sjunker. Vi måste därför hjälpas åt att spara på vattnet. Det ska räcka till både människor, boskap, men också till vilda djur och växter, säger Sandra Brantebäck på vattenavdelningen i ett pressmeddelande.

Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på länsstyrelsen , berättar för GP att man nu riktar in sig på fyra fokusområden: vattennivåerna, foderbristen, den extremt höga brandrisken samt hälsofrågor för allmänheten.

ANNONS

– Vi jobbar inte direkt med hälsofrågorna, men ser ändå att vi har möjlighet att sprida information och göra den tillgänglig för alla medborgare, säger hon.

"Stabsläget kommer att fortsätta länge"

Även om väderläget förbättras och det kommer regn, så kan det dröja långt in på hösten innan vattenläget förbättras.

– Stabsläget kommer att fortsätta länge. Vi inser att vi kommer att behöva ha tålamod och vara uthålliga, säger Eija Suhonen.

Brandrisken är fortsatt hög och Länsstyrelsen uppmanar alla att verkligen respektera eldningsförbudet som råder i hela länet.

– Eldningsförbudet gäller all typ av eldning, även grillning på offentliga fasta grillplatser. Så det är inte mycket man behöver tänka på egentligen. Det enda som inte är förbjudet är om man grillar i sin egen trädgård, men jag tycker att man ska fundera ett extra varv på om man verkligen vågar det, säger Eija Suhonen.

Stora problem för lantbruket

Som privatperson kan man också tänka på att vara sparsam med vattnet.

– Man kan till exempel stänga av kranen när man borstar tänderna och förvara kallt vatten i kylskåpet så man slipper stå och spola för att få kallt vatten, säger Eija Suhonen.

Stort är också problemet för lantbruket, där torkan innebär foderbrist, risk för sinande brunnar och att vattnet inte kommer finnas till för djurbesättningar.

ANNONS

Nu när skörden är i antågande uppmanar man lantbrukare att hålla uppsikt under arbetsmoment som kan innebära risk för brand, exempelvis under gnistbildning eller arbete med varma fordon.

ANNONS