Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Torg spärrades av på grund av mystisk termos

Ett misstänkt farligt föremål, i form av en mystisk termos, hittades på Stora torget i Vara under söndagen. Torget spärrades av, nationella bombskyddet kallades in, fastigheter utrymdes och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse inleddes.
Under eftermiddagen kunde bombskyddet konstatera att termosen var ofarlig.

Polisen larmades om ett farligt föremål på Stora torget i Vara vid 10.30 på söndagsförmiddagen. Platsen spärrades av, med ett säkerhetsavstånd på 200 meter, och nationella bombskyddet kallades in för att göra en bedömning och ta hand om föremålet.

– Håller man sig utanför där är man utom all fara. Sedan vet vi inte om det är skräp eller ett faktiskt farligt föremål. Det får bombskyddet avgöra, sade polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Vad är det som gör att man fattat misstankar att det är ett farligt föremål?

– Det är snarare att man inte kan utesluta att det inte är det. Och man skickar inte en radiobil om man är det minsta osäker. Då är rutinen att man istället kallar in bombskyddet.

Förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse

Strax efter klockan 12 meddelade polisen att man inlett en så kallad särskild händelse med anledning av fyndet.

– Det handlar om att säkerställa resurser om det här drar ut på tiden, så att vi kan få loss folk från andra delar av Skaraborg, säger Christer Fuxborg.

Polisen upprättade också en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse.

– För att påbörja en särskild händelse så måste man hänga upp det på ett brott, då har man valt rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse, säger Christer Fuxborg.

Betyder att man bedömer föremålet som farligt?

– Nej, det handlar i nuläget om att vi måste ha ett brott att luta oss mot.

Händelsen ledde till att fastigheter utrymdes och att ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades på initiativ av polisen – vilket är högst ovanligt. Boende i centrala Vara uppmanades att hålla sig borta från fönster riktade mot torget.

– Det är mest för att folk som bor i området håller sig från fönsterrutorna under en stund i eftermiddag. Det är en försiktighetsåtgärd från samhällets sida. Man har gjort den bedömningen om det nu skulle detonera, sade Christer Fuxborg.

Mystisk termos var ofarlig

Det misstänkta föremålet är en termos, om än en mystisk sådan.

– En person har hittat en termos med utborrad botten och det är någon gelé i termosen. Vi måste ta reda på vad det är, sade Tomas Vänerfors, stationsbefäl på Lidköpingspolisen, till Skaraborgs läns tidning under söndagen.

Strax efter klockan 15 kunde bombskyddet konstatera att termosen och dess innehåll var ofarligt. Exakt vad termosen innehåller är för närvarande oklart, den har tagits i beslag för en teknisk undersökning.

I samband med det kunde avspärrningarna på platsen hävas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.