Andrew Holmes framför några av alla rör där älvvattnet passerar i reningsprocessen till färdigt drickvatten. Bild: Camilla Moestedt
Andrew Holmes framför några av alla rör där älvvattnet passerar i reningsprocessen till färdigt drickvatten. Bild: Camilla Moestedt

Toppmodernt vattenverk lockar långväga besökare

Det nya vattenverket i Kungälv är inte bara Sveriges modernaste. Det har också en kapacitet utöver den vanliga och kan leverera upp till 200 liter kristallklart dricksvatten till hushållen på bara en sekund.

ANNONS
|

Redan nu förses cirka 90 procent av Kungälvs befolkning med renat dricksvatten från Göta älv och det nya vattenverket som togs i drift i början av december.

– I nuläget levererar vi cirka 70-80 liter per sekund, men kör vi för fullt kan vi leverera upp till 200 liter med möjlighet till utökad kapacitet med ytterligare 100 liter per sekund i framtiden, säger Andrew Holmes, ansvarig processingenjör vid det nya vattenverket i Dösebacka.

Detta genom att det nya verket också byggts för att snabbt kunna expandera verksamheten för att klara framtida behov och leverera vatten till även Ale, Stenungsund och Tjörns kommun.

ANNONS

Andrew Holmes visar runt i den supermoderna anläggningen med reningsmetoder som ligger i framkant, både vad gäller teknik och forskning.

I fyra steg renas här råvattnet som pumpas in från Göta älv till kristallklart, garanterat högkvalitativt kranvatten.

I det första reningssteget syresätts älvvattnet naturligt i en luftningstrappa med hjälp av goda bakterier. I nästa steg passerar det sedan genom ett så kallat membransystem, bestående av långa tjocka rörmoduler som innehåller betydligt mindre, ihåliga spaghettiliknande rör, där eventuella bakterier, virus och parasiter avskiljs.

Därefter renas vattnet genom ett kolfilter som tar bort ytterligare kemiska ämnen, lukt och smak, varpå det alkaliseras med hjälp av natriumkarbonat och koldioxid.

– I ett sista säkerhetssteg innan vi skickar ut vattnet belyser vi det därefter med UV-strålning för att inaktivera bakterier som mot all förmodan skulle kunna ha slunkit igenom, berättar Andrew Holmes och demonstrerar hur allt går till i processen.

Intresset för den moderna anläggningen är också stor från resten av Sverige.

– Vi har redan haft flera besök från bland annat Trollhättan och Kalmar, men också ett norskt vattenbolag som planerar att bygga ny anläggning, berättar Andrew Holmes.

Fler står på tur, men säkerheten kring besöken är också rigorös.

ANNONS

Vattenverket omgärdas av höga staket med taggtråd, låsta grindar och osynliga larmsystem för att ingen ska slippa obemärkt förbi.

Inne i själva anläggningen finns också flera säkerhets- och låsta hygienzoner, samt områden där heltäckande skyddskläder gäller för att inte vattenkvaliteten på något sätt ska påverkas av den mänskliga närvaron.

Totalt har vattenverket kostat 370 miljoner kronor och med hjälp av så kallad partnering, där projektering och byggande gjorts i samarbete med NCC, kunnat uppföras rekordsnabbt på bara två år. Detta för att lösa det akuta behovet av att kunna leverera mer dricksvatten till hushållen i den snabbt växande kommunen och på sikt alltså även grannkommunerna.

ANNONS