Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fullsatt. På förmiddagen var tingssal 1 helt fullsatt.

Tonårsliga shoppade för halv miljon

Tonårsligan handlade varor via kapade identiteter och falska kreditkort för över en halv miljon kronor.

Nu har rättegången mot två bröder, deras mamma och barndomskamrater inletts vid Uddevalla tingsrätt, skriver Bohusläningen.

Kammaråklagare Lars-Åke Ahlström har ytterligare sju tuffa dagar framför sig när 229 brott ska gås igenom med sju åtalade personer och en nära 2 000 sidor lång förundersökning ska lusläsas.

Materialet i förundersökningen är i många fall på gränsen till osannolik: Ungdomarna köpte falska ip-adresser och amerikanska bankkort och kapade identiteten för en ung företagararvinge i kommunen.

– Jag var bara 16 år och behövde snabba pengar, säger en av de åtalade som är misstänkt för att ha fungerat som målvakt och hämtat ut paket åt den i dag 21-årige man som pekas ut som huvudman.

Den 21-årige huvudmannen, som förnekar brott, är den som åtalas för flest brott och grova brott. Han ska ha köpt falska Visa- och Mastercardkort från USA och på så sätt beställt varor i både Sverige och utomlands. Bland annat ska 21-åringen i stort sett ha möblerat hela sitt hem genom att beställa hem möbler genom falska betalkort och kreditkonton. Men ligan har även köpt märkeskläder, lyxartiklar och teknikprylar för hundratusentals kronor.

De övriga åtalade ska sedan ha hämtat ut paketen eller i vissa fall fått hemleverans till dörren.

Men det var när de kapade en ung mans identitet som ligan slutligen kunde avslöjas. 21-åringen ska ha låtit tillverka ett falskt id-kort i en företagares sons namn, som en annan åtalad ställde upp med sitt foto på.

Ligan försökte ta blancolån och beställa varor i företagararvingens namn. Och det var när de skulle hämta ut ett beställt paket som polisen ryckte ut till ett av Uddevallas utlämningsställen.

Rättegången fortsätter under onsdagen.

Fakta: Sju personer åtalade

En 21-åring misstänks vara huvudman. Han är åtalad för bland annat flera grova bedrägerier och dopingbrott. Han är den som ska ha ordnat med falska kreditkort och genomfört beställningar av varor.

Ytterligare tre unga män, hans bror och mamma är också åtalade för brott, främst bedrägeri.

Ligan ska ha hämtat ut och försökt beställa varor för runt 600 000 kronor.

De åtalade har varit inblandade i olika hög grad. Någon har mest agerat som målvakt och hämtat ut varor. Andra har varit mer aktiva och beställt märkeskläder, bildelar, möbler.

Ligan beställde också vadderade kuvert och frimärken i ett företags namn för 29 000 kronor.

Huvudmannen är även åtalad för dopingbrott och medhjälp till grovt dopingbrott. Han ska ha beställt sprutor och kanyler för tiotusentals kronor, samt tagit emot betalning för dopingmedel.