Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under söndagen återvände tomten till sitt hotell i polisbil.  Bild: Privat
Under söndagen återvände tomten till sitt hotell i polisbil. Bild: Privat

Tomten försvann – återvände i polisbil

I fredags försvann tomten som vakar över barnens julbord på hotell Fars Hatt i Kungälv. Två dagar senare blev han hemkörd – av polisen.
– Han hade tappat sina glasögon så det är inte så konstigt att han inte hittade hem, säger Caroline Grundberg, hotellchef på Fars Hatt.

År efter år hade tomten stått och vakat över, det för barn specialanpassade, julbordet på anrika hotell Fars Hatt i Kungälv.

Men när de vuxna gästade julbordet på fredagen försvann tomten plötsligt under dramatiska förhållanden.

– Det var en av våra julbordsgäster som tog honom och sprang iväg, berättar hotellchefen Caroline Grundberg.

Stort engagemang

Som ett rop på hjälp beslutade hotellet att gå ut med en efterlysning av den gamle trotjänaren i sociala medier med följande ord:

"Vi efterlyser den julbordsgäst som i går kväll Fredagen den 7 december sågs springa från Fars Hatt med vår 150 cm långa tomte som har till uppgift att bevaka barnens julbord. Barnen saknar tomten"

Delningen spred sig som en löpeld i vintermörkret och enligt Caroline Grundberg ledde den, tack vare folks engagemang och delningar, ut till över 100 000 personer, vilket Kungälvs-Posten var först att rapportera om.

Under lördagskvällen inträffade också julmiraklet då polisen i Ale och Kungälv via sin facebook-sida meddelade att de under natten mot lördagen anträffat en vilsen man utan id-handlingar. Patrullen kunde trots det identifiera mannen då de kände igen honom "som mannen som brukar dyka upp den 24 december varje år".

Polisen beskriver fortsatt att mannen var väldigt tystlåten och då han inte kunde uppge sin hemadress fick han spendera följande två nätter på polisstationen i Kungälv.

Oklart var tomten befunnit sig

Efter att hotellpersonalen såg polisens delning kunde tomten slutligen köras hem och återvända till sitt hotell under söndagen.

– Han har verkligen varit saknad och kom hem i en av polisens radiobilar. Vi är väldigt glada och tacksamma över allas engagemang för att få hem honom, säger Caroline Grundberg.

Var tomten hittades av polisen och var han hade för sig under tiden han var försvunnen är fortfarande ett oklart för hotellet.

– Vi väntar på att polisen ska ringa tillbaka och berätta det för oss. Han har själv inte berättat något, men han har tappat sina glasögon så det är inte så konstigt att han inte hittade hem, säger Caroline Grundberg.

Så här såg tomten ut innan helgens äventyr då han av oklar anledning blev av med sina glasögon. . Bild: Privat
Så här såg tomten ut innan helgens äventyr då han av oklar anledning blev av med sina glasögon. . Bild: Privat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.