År efter år hade tomten stått och vakat över, det för barn specialanpassade, julbordet på anrika hotell Fars Hatt i Kungälv.
Men när de vuxna gästade julbordet på fredagen försvann tomten plötsligt under dramatiska förhållanden.
– Det var en av våra julbordsgäster som tog honom och sprang iväg, berättar hotellchefen Caroline Grundberg.
Stort engagemang
Som ett rop på hjälp beslutade hotellet att gå ut med en efterlysning av den gamle trotjänaren i sociala medier med följande ord:
"Vi efterlyser den julbordsgäst som i går kväll Fredagen den 7 december sågs springa från Fars Hatt med vår 150 cm långa tomte som har till uppgift att bevaka barnens julbord. Barnen saknar tomten"
Delningen spred sig som en löpeld i vintermörkret och enligt Caroline Grundberg ledde den, tack vare folks engagemang och delningar, ut till över 100 000 personer, vilket Kungälvs-Posten var först att rapportera om.
Under lördagskvällen inträffade också julmiraklet då polisen i Ale och Kungälv via sin facebook-sida meddelade att de under natten mot lördagen anträffat en vilsen man utan id-handlingar. Patrullen kunde trots det identifiera mannen då de kände igen honom "som mannen som brukar dyka upp den 24 december varje år".
Polisen beskriver fortsatt att mannen var väldigt tystlåten och då han inte kunde uppge sin hemadress fick han spendera följande två nätter på polisstationen i Kungälv.
Oklart var tomten befunnit sig
Efter att hotellpersonalen såg polisens delning kunde tomten slutligen köras hem och återvända till sitt hotell under söndagen.
– Han har verkligen varit saknad och kom hem i en av polisens radiobilar. Vi är väldigt glada och tacksamma över allas engagemang för att få hem honom, säger Caroline Grundberg.
Var tomten hittades av polisen och var han hade för sig under tiden han var försvunnen är fortfarande ett oklart för hotellet.
– Vi väntar på att polisen ska ringa tillbaka och berätta det för oss. Han har själv inte berättat något, men han har tappat sina glasögon så det är inte så konstigt att han inte hittade hem, säger Caroline Grundberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.