Tjolöholm vill satsa mer på naturmiljön

För att locka ännu fler besökare vill Tjolöholm satsa på natur- och kulturmiljön runt slottet. Just nu pågår en inventering av markerna och flera spännande fynd har hittats, bland annat rester från en medeltida gård.

ANNONS
|

Tjolöholms ledning, med vd:n Maria Sidén i spetsen, har under det senaste decenniet jobbat hårt för att utveckla besöksmålet. Hittills har det främst handlat om att restaurera slottet och andra byggnader, återskapa trädgården och arrangera olika evenemang.

Men nu vill Stiftelsen Tjolöholm gå vidare och vända blicken mot landskapet runtomkring. Genom ett LONA-bidrag på 100 000 kronor startades därför en så kallad kulturmiljöinventering av det 500 hektar stora området i våras.

– Vi har inte haft möjlighet att jobba med naturmiljön innan så det känns väldigt roligt. Natur, kultur och turism går hand i hand, det handlar om att skapa upplevelser, säger Maria Sidén.

ANNONS

Hittills har Pär Connelid, historisk geograf med ansvar för inventeringen, upptäckt en hel del intressanta spår från det forna livet på platsen. Han lyfter främst fram de långa stigarna genom Storeskog, som troligen anlades i samband med att Arts and Crafts-slottet byggdes i slutet av 1800-talet.

– Stigarna är huvudnumret, det är också ett kulturarv som man kan använda och utveckla, säger han.

De små vägarna slingrar sig genom skogen via flera väl bevarade stentrappor. De leder också till en förhistorisk grav och en utsiktsplats där besökarna kan beskåda den vackra vyn över kustlandskapet. Pär Connelid och Maria Sidén påpekar att ”njuta av naturen” är ett relativt modernt fenomen. Förr var det mest bönder som var ute i skogarna, men under 1800-talet blev det en sysselsättning även för överklassen.

– När romantiken kom blev det trendigt att gå ut i naturen. Det finns en historia om att Blanche Dickson fick en stig på varje födelsedag, berättar Maria Sidén.

I en del av området kring slottet har Pär Connelid också hittat lämningar efter Strand, en grannby till Tjolöholm som hört till godset.

– Man vet att det funnits några gårdar där, men jag har hittat husgrunder som inte varit officiellt registrerade. Det är en spännande plats där vi kanske kan genomföra en arkeologisk provgrävning så småningom.

ANNONS

Inventeringen är även en del i planerna på att göra området till ett naturreservat, vilket länsstyrelsen länge varit intresserad av. Men Maria Sidén återkommer till vikten av att då få med även kultur- och turistaspekten.

– Innan det blir ett reservat vill vi analysera och ta fram en idé om vad vi ska göra. Det kanske finns bra exempel i andra länder som man kan titta på, inte minst i Storbritannien, säger hon.

Resultatet av inventeringen ska presenteras våren 2019.

Fakta: Stiftelsen Tjolöholm

  1. Tjolöholms gods ägs av Stiftelsen Tjolöholm med Kungsbacka kommun som huvudman. Stiftelsens uppdrag är att förvalta och utveckla egendomen till ett västsvenskt turistmål med utgångspunkt i områdets värdefulla natur- och kulturvärden.
  2. Visionen, som tar sikte på år 2020, är att Tjolöholms slott ska vara ett välkänt natur- och kulturhistoriskt besöksmål som lockar en halv miljon besökare från hela Norden.
ANNONS