Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjörn och Orust går ihop om äldremat

Orust blir sannolikt delägare i Tjörns måltidsbolag. Båda kommunerna ser det som en möjlighet att samordna och effektivisera måltider för äldre.

I dag köper Orust kommun mat till äldre som bor hemma av en extern leverantör. Specialkost kommer från Tjörn.

– I juli 2014 slutade vi med varm mat till hemtjänsten eftersom det var kostsamt. Den ersattes med kall mat, men den har vi inte varit nöjda med, säger Jan Eriksson, kommunchef i Orust.

Då vände man sig till Tjörn.

– Båda kommunerna tjänar på ett delägarskap. Vi kan göra gemensamma inköp, producera mat på ett ställe och menyplanera tillsammans, säger Solbritt Törnqvist, vd i Tjörns Måltids AB.

I nuläget gäller det föreslagna samarbetet mat till äldre som bor hemma, men Solbritt Törnqvist ser inga hinder till att utöka det.

– Till syvende och sist handlar det om att ge medborgarna mer kvalitet, säger hon.

I dag behandlas frågan i Tjörns kommunstyrelse. Enligt förslaget köper Orust nio procent av aktierna i måltidsbolaget till ett värde av drygt 190 000 kronor. Andelen aktier ligger på en nivå som gör att Orust inte tvingas köpa ett visst antal måltider. För detta och för priser på måltiderna tecknar man särskilda avtal.

Orust får en ledamot och en ersättare i bolagsstyrelsen, medan Tjörn har två till fyra ledamöter och en till fyra suppleanter.