Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tishko Ahmed döms för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Bild: Moa Persson/Polisen
Tishko Ahmed döms för mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Bild: Moa Persson/Polisen

Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson

Under måndagen meddelade Uddevalla tingsrätt att pojkvännen Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mord på Wilma Andersson och brott mot griftefriden.

Den 14 november 2019 försvann Wilma Andersson, 17 år, spårlöst. Efter flera omfattande sökinsatser kunde det två veckor senare slås fast att hon bragts om livet. I lägenheten som hon delat med sin 23-åriga pojkvän Tishko Ahmed hittade polisen efter sökning med likhundar hennes huvud inlindat i aluminiumfolie placerat i en resväska i hans garderob.

Utöver omfattande teknisk bevisning med blodspår och DNA i både lägenheten och på pojkvännens tillhörigheter har flera vänner, grannar och familj vittnat under rättegången som inleddes i maj. Dels om pojkvännens märkliga beteende i anslutning till försvinnandet och dels om hans relation till Wilma Andersson som präglats av konflikter, våld, svartsjuka och kontroll.

Tishko Ahmed har suttit frihetsberövad sedan den 19 november och har i förhör och under förhandlingen nekat till anklagelserna.

Åklagare Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi under rättegången i Uddevalla tingsrätt. Bild: Edvin Bergström
Åklagare Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi under rättegången i Uddevalla tingsrätt. Bild: Edvin Bergström

LÄS MER: Åklagaren: Därför mördade 23-åringen Wilma

Övertygande bevisning i juni

Den 17 juni konstaterade tingsrätten i Uddevalla att bevisningen för att pojkvännen Tishko Ahmed gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefrid var övertygande. Inför beslut om påföljd inleddes en rättspsykiatrisk undersökning som avslutades i förra veckan.

Enligt Rättsmedicinalverkets utlåtande bedömdes han inte lida av en allvarlig psykisk störning varken under eller efter tidpunkten för mordet. Han anses däremot ha narcissistiska drag och uppvisar enligt utlåtandet ett beteende präglat av en förhöjd självbild och ett ytligt, onyanserat känsloliv. Han bedöms också vara påverkad av ett långvarigt missbruk av cannabis.

LÄS MER: Undersökningens svar – Wilmas pojkvän inte allvarligt sjuk

Åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi yrkade på att pojkvännen ska dömas till livstid fängelse efter att det fastställts att han inte lidit av en allvarlig psykisk störning. Under måndagen meddelade Uddevalla tingsrätt att de delade deras uppfattning, mannen ska även betala ett skadestånd till Wilma Anderssons familj.

– Vi är nöjda med domen och att rätten delar vår bedömning gällande både ansvar och påföljd. Han döms nu till lagens strängaste straff vilket vi yrkade på, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Inga förmildrande omständigheter

Uddevalla tingsrätt var enig i sin dom. Rätten skriver bland annat att ”när det gäller påföljden (livstid) finns inga förmildrande omständigheter men däremot ett antal försvårande omständigheter”, något som Jim Westerberg instämmer med.

– Det var egentligen bara försvårande moment i det här. Det var ett brott mot ett barn i hennes eget hem, han skändade kroppen och man kan räkna med att hon känt dödsångest, säger han.

Annars är de nöjda med utredningsarbetet som gått ovanligt snabbt. Jim Westerberg menar att ärendet har prioriterats av Nationellt forensiskt centrum vid analyser av prover.

– Det är något vi vill lyfta. Nu är vi nöjda med påföljden och får se om försvaret väljer att överklaga.

Familjen lättade

Wilma Anderssons familj har deltagit vid rättegångens alla förhandlingsdagar. När beskedet om att tingsrätten fann pojkvännen skyldig kom i juni blev det som en lättnad enligt deras målsägarbiträde Robert Mjösén.

– De är lättade, det har varit nio långa förhandlingsdagar och utöver det då väntan på beslut i häktningsfrågan. De är lättade över att det nu kommit, sa han då till GP.

Efter att domen meddelades på måndagen var Wilma Anderssons familj återigen i kontakt med sitt målsägarbiträde Robert Mjösén.

– De går fortfarande med förhoppningen att Wilma ska hittas och den här domen för inte henne tillbaka, vilket de är väldigt tydliga med. Men samtidigt är de väldigt nöjda att han bedöms som skyldig och får lagens strängaste straff, säger han till Bohusläningen.

LÄS MER: Wilmas familj lättade – ”Ger inte upp sökandet”

LÄS MER: Mördaren pekade finger – familjens företrädare: ”Oerhört upprörd”

Vill överklaga

I juni meddelade mannens advokat Beatrice Rämsell att han hade för avsikt att överklaga, något som hon under måndagseftermiddagen bekräftar.

– Han är väldigt besviken över att han har bedömts vara skyldig, han har ju känt till det i några veckor nu och han har uttalat att han vill överklaga. Men jag har inte pratat med honom nu och jag har inte hunnit läsa igenom domen ännu, säger hon till Bohusläningen.

Om fallet hamnar hos hovrätten kommer förhandlingarna troligen påbörjas i slutet av augusti eller i början av september.

LÄS MER: Wilma-fallet: Pojkvännen vill överklaga domen

Fallet Wilma Andersson: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats inleds.

19 november: Pojkvännen grips i sin bostad.

22 november: 23-årige pojkvännen häktas misstänkt för mord. Han nekar till brottet.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj: Mannen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Pojkvännen nekar fortfarande helt till åtalet.

16 juni: Den nionde och sista rättegångsdagen.

17 juni: Tingsrätten meddelar att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

15 juli: Den rättspsykiatriska undersökningen visar att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

20 juli: Parterna möts för en sista förhandlingsdag i Uddevalla tingsrätt. Det blev ett känslosamt möte där flickans mamma vädjade om att pojkvännen ska berätta var Wilmas kvarlevor finns. Han pekade då finger åt familjen.

27 juli: Uddevalla tingsrätt dömer Tishko Ahmed till livstids fängelse för mordet på Wilma Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.