Tipsen inför skolstarten: Cykla och hälsa med fötterna

Ett nytt läsår ska börja samtidigt som coronapandemin fortgår. Då kommer länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen med tips om hur elever ska hantera skolstarten.

ANNONS
|

Snart återvänder eleverna till skolorna, och förberedelserna pågår in i det sista.

Bland annat uppmanas elever och personal som återvänder till gymnasiet få obligatorisk sovmorgon, samtidigt som maximalt 80 procent av eleverna finns på skolan samtidigt.

LÄS MER:Förslaget: Ändra skolscheman för att minska trängseln

Stanna hemma vid förkylning

Nu kommer länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen också med gemensamma uppmaningar.

– När skolan börjar är det viktigt att vi tänker på att det som gäller i övriga samhället också gäller i skolan. Alltså att vi håller avstånd till varandra, har en god handhygien och att vi stannar hemma om vi skulle känna minsta förkylningsliknande symptom, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Rekordmånga har överklagat skolvalet – nu väntar strejk

Undvik kramar och närkontakt

De konkreta råden som listas handlar också bland annat om hälsningarna. Snarare än att krama eller skaka hand med kompisarna eller kollegorna, bör man vinka eller använda armbågar och fötter.

– Coronapandemin är inte över och vi måste fortsätta hjälpas åt att bromsa smittspridningen, säger länsöverdirektör Lisbeth Schultze i pressmeddelandet.

LÄS MER:Distansundervisningen på Göteborgs gymnasieskolor fortsätter

Fakta: Tipsen inför skolstarten

• Tänk på hur du hälsar – vinka eller använd exempelvis fötter och armbågar. Undvik kramar och närkontakt.

• Tänk på hur du tar dig till och från skolan – gå eller cykla gärna. Genom att avstå från buss, spårvagn och tåg hjälper du till att minska trängseln för den som är beroende av att resa med kollektivtrafiken.

• Tvätta händerna ofta.

• Stanna hemma vid minsta tecken på förkylningsliknande symptom.

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS