1/36

Tingsrätten: Inget brottsligt begicks på Saab

Enbart friande domar. Det blev eftermälet av Ekobrottsmynighetens utredning mot Saabs tidigare ledning – En utredning som tog fyra år och en rättegång som pågått i tre månader har nu fått sitt slut.

"Det är fantastiskt skönt och mycket trevligt. Domstolen följer rakt våra argument. Domen är välskriven och tingsrätten har gjort en noggrann analys."

Orden kommer från Victor Mullers advokat Hans Strandberg och det är hans spontana kommentar efter den friande domen i Vänersborgs tingsrätt.
Victor Muller, Jan Åke Jonsson och Kristina Geers frias på alla punkter av en enig tingsrätt. Alla tre stod åtalade för grov ekonomisk brottslighet.

Att det blev idel friande domar hade Chefsåklagare Olof Sahlgren vid Ekobrottsmyndigheten inte räknat med berättar han för GP.

– Uppenbarligen har inte Vänersborgs tingsrätt delat Ekobrottsmyndighetens uppfattning när det gäller åtalspunkterna. Vi ska nu sätta oss ner och gå igenom vad tingsrätten kommit fram till och vad det var som brast, säger han till GP.

Tre åtalspunkter stod i centrum under förhandlingarna. Det handlade om Victor Mullers skatteplanering som åklagaren ansåg var ett sätt att undvika skatt. Som nummer två om ett avtal för bilförsäljning i Ukraina med den cypriotiska Dukelevel som mellanhand. Som sista och viktigaste åtalspunkt uttalanden i media och tal när krisen i Saab blev påtaglig för alla i april 2011.

När det handlar om ersättningarna anser tingsrätten att fakturorna för Mullers arbete är korrekt skrivna. De anser också att eftersom Victor Muller inte bodde permanent i Sverige var han heller inte skyldig att betala svensk skatt. 

I Dukelevel avtalet har inte tingsrätten heller funnit något brottsligt. Eftersom fakturorna till Dukelevel faktiskt betalats av någon går det inte säga att avtalet är osant. Eftersom tingsrätten bedömer att avtalet är ett riktigt avtal kan det heller inte ha bokförts på ett felaktigt sätt. Därför faller också åtalet om grovt försvårande av skattekontroll, resonerar tingsrätten i sin dom.

Varför tingsrätten valde att fria även i svindlerianklagelserna förklarar de på följande sätt i ett pressmeddelande. 

"Inte heller har tingsrätten funnit att de uttalanden i media som förekommit från framförallt Victor Mullers sida har varit ägnade att påverka bedömningen av Saab i ekonomiskt avseende med hänsyn till i vilket sammanhang de förekommit där tyngdpunkten i medias rapportering legat på Saabs stora ekonomiska problem."
 

Ett uttalande som ligger i linje med det försvarssidan hävdat under rättegången. Att man som företrädare för ett börsnoterat företag måste balansera sina uttalanden noga. 

Precis som sin kollega är Bengt H Nilsson, Jan Åke Jonssons advokat nöjd med domen. Han tror heller inte att den kommer att överklagas.

– Det var faktiskt en väntad dom och jag är glad att det har blivit på det här viset. Den är otroligt välskriven och jag tror inte att åklagaren kommer att överklaga.

Chefsåklagare Olof Sahlgren ska nu sätta sig och gå igenom den över 100 sidor långa domen innan han bestämmer sig för ett överklagande.

– Det är en ganska omfattande dom, så vi får sätta oss ner och gå igenom den i lugn och ro. Vi har tid på oss, säger Olof Sahlgren.

Detta har Saab-rättegången handlat om: Saab-topparnas öde snart avgjort

Victor Muller, Jan Åke Jonsson, Kristina Geers, finanschefen, bolagsjuristen och de två revisorerna som åtalats för grov ekonomisk brottslighet frias på alla punkter.

En första kommentar från Kristina Geers:

Hemma i villan i Ljungskile har Kristina Geers precis läste igenom domen och konstaterar att  samtliga åtalade blivit frikända.

-Både rättvisan och förnuftet har segrat efter fem år, säger Kristina Geers som är mycket lättad.

Kristina Geers advokat kommenterar domen:

-  Det är ett glädjande besked, men vi är inte förvånade. Vi har varit väldigt upprörda över att detta gått så långt som till åtal. Det har ju alla förstått som följt rättegången.  Domen är ett hårt slag mot åklagarsidan då samtliga blir frikända på alla punkter, säger Kristina Geers advokat, Per E Samuelsson i en första kommentar direkt när han fått  domen.

- Jag har inte hunnit tala med Kristina Geers ännu men det är klart att det är ett skönt besked, fortsätter Samuelsson.

Åtalspunkterna Muller frikänns från:

Svindleri

Grovt försvårande av skattekontroll

Åtalspunkterna Jan Åke Jonsson frikänns från:

Grovt svindleri

Grovt osant intygande

Grovt försvårande av skattekontroll

Åtalspunkterna Kristina Geers frikänns från:

Grovt svindleri

Grov urkundsförfalskning

Grovt osant intygande

Grovt försvårande av skattekontroll

 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.