Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tillstånd för tiggeri stoppas

Länsstyrelsen sätter stopp för det kritiserade förslaget om tillstånd för tiggeri i Kungsbacka.

I början av november röstade kommunfullmäktige igenom beslutet om att ändra de lokala ordningsföreskrifterna så att det skulle krävas tillstånd från polisen för så kallad passiv pengainsamling. Förslaget kom från Moderaterna som bland annat hänvisade till att de ville ha ordning och reda på gator och torg. De fick också stöd av KD, SD, och lokala partiet Kungsbackaborna. 
Beslutet överklagades senare av en privatperson. Och enligt länsstyrelsen, som nu upphäver beslutet, går det inte att införa tillståndsplikt för passiv penninginsamling med stöd av ordningslagen och kommunen har dragit möjligheten att bestämma om lokala ordningsföreskrifter för långt. I beslutet hänvisas också till att det inte har förekommit olägenheter eller störningar i sådan omfattning, i samband med tiggeri, att tillståndsplikt är motiverat av den anledningen.

Lisa Andersson (M), kommunstyrelseledamot i Kungsbacka, försvarar fortfarande beslutet.
– Det är tråkigt att länsstyrelsen upphäver det. Det skulle vara bra om man har samma regler för aktiv och passiv pengainsamling. Jag tycker personligen att vi ska överklaga, men vi får diskutera det.
Lisa Andersson påpekar att flera kommuner har försökt införa förbud och tillståndsplikt utan att lyckas eftersom länsstyrelsen stoppat förslagen.
– Många kommuner ser det här som ett problem och då får man försöka komma tillrätta med det. Man kanske behöver se över ordningslagen.