Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

”Tillsammans gör vi skillnad”

Akasha Winkler Skaldeman är amerikanskan som liftade genom Sahara och bodde i en grotta på Kanarieöarna innan hon kom till Sverige. Som levt i kollektiv i 16 år, driven av en obotlig tro på att vi tillsammans kan förändra världen.

En smal träbro alldeles vid landsvägen leder till Akashas hus, medan baksidan vetter mot sjön Hällungens sandkant.

– Nu behöver jag inte flytta mer i mitt liv, det är här jag ska vara, säger hon med ett leende som når ögonen direkt.

Med en säregen blandning av amerikansk accent och stockholmska berättar hon om livsresan från Kalifornien till Svenshögen. Som under 45 år tagit henne till platser och möten som befäst hennes tro på att vi tillsammans kan skapa fred, harmoni och mening. Att vi alla är viktiga delar av ett större sammanhang.

– Jag växte upp i Kalifornien med föräldrar som var rätt otraditionella, grönavågare som inte tyckte idéer som reinkarnation eller buddhism var nåt konstigt.

Där, mitt i den blomstrande hippietiden, studerade Akasha religion på universitetet.

– Jag ville helt enkelt förstå vad som gav människor mening i sina liv. Men det blev för teoretiskt, jag ville hellre hänga med de som spelade afrikanska trummor och dansade, ler hon.

Så hon gav sig iväg, lämnade USA som 21-åring.

– Jag liftade till Spanien och vidare till Afrika, ville uppleva den afrikanska musiken på plats.

Via Saharaöknen hamnade hon i Senegal och Gambia. Resan avrundades på Kanarieöarna. Medan charterturismen var i sin linda bodde Akasha i en grotta, blev kär i en svensk, och följde med honom till ett vintrigt Stockholm.

– Det var pest, det var mörkt, alla hade svarta kläder och tunnelbanan var dyster. Men det var väldigt roligt att ta till sig ett nytt språk, säger hon och skiner upp.

Men paret längtade till landet, ville odla och leva närmare naturen. De fick nys om ett kollektiv i Delsbo i Hälsingland som var tidigt med ekologisk, giftfri odling.

– Så vi cyklade dit från Stockholm, berättar Akasha.

Hon kom att bli eldsjälen bakom kollektivet, stannade i 16 år och fick tre barn under tiden.

– Mest inspirerande var när folk kom dit för våra kurser i alltifrån indisk filosofi och yoga till vegetarisk matlagning och magdans.

Drygt 20 personer bodde i kollektivet som skiftade sammansättning och folk.

– Att bo kollektivt är att leva enklare, mer hållbart, mindre materialistiskt men samtidigt fullt av utmaningar, säger hon och beskriver åren som en lång träning i konfliktlösning.

– Jag har lärt mig en mycket om hur man samarbetar, och insett att problemen med andra ofta beror på mig. Att det krävs rejält med självinsikt för att hålla sams. Grunden till empati och inlevelse med andra är självkärlek.

Det bottnar i att man tar sig tid att lyssna inåt, menar hon.

– Genom yoga och meditation kan man bli varse sin egen kraft. Målet är att finna vägar att bli sitt bästa jag, för att kunna bidra med sina unika gåvor till att skapa den världen som vi alla längtar efter.

Akasha ordnar årligen en tio dagars yogafestival på Öland och har varje morgon yoga för grannarna hemma i vardagsrummet.

Efter Delsbo bodde familjen i antroposofernas Järna där Akasha utbildade sig till Waldorflärare. Hom arbetade som lärare i tolv år. När barnen var utflugna följde hon med sin nya man till USA, sitt forna fosterland.

– Det var väldigt roligt och märkligt att komma dit, för jag kände mig mera svensk än amerikansk, säger hon och konstaterar att hon i hjärtat har två hemländer.

De blev kvar i fem år. Under tiden fick hon sex barnbarn och ville bara hem.

– När barnbarnen kommer ska man vara där, knyta ihop. Att stötta de unga familjerna känns som en viktig och betydelsefull uppgift.

När hon fyllt 60 flyttade hon till Svenshögen. Till det rymliga huset med plats för många. Och takterna från kollektivlivet sitter i. Hit kommer volontärer från hela världen för att mot husrum och mat hjälpa till med odlingarna, jämte unga som fått uppehållstillstånd men saknar bostad.

– Varje morgon bildar vi en cirkel härute på gräset, håller varandra i händerna och tackar jorden, varandra och gemenskapen. Det är en värdefull stund, där man påminns om varför man håller på, säger Akasha.

Hennes livsval har präglats av det där att vi behöver varandra för att göra skillnad.

– Nu ingår vi i en ideell förening, Omställning Hällungebygden. Det är ett nätverk med den gemensamma idén att ställa om samhället till ett hållbart, naturligt liv med tanke på moder jord. Men det är också en inre omställning för samarbete.

Vi vandrar runt i de vinterbleka, lövströdda markerna i kylig luft, precis när vinden stillat sig efter stormen. Följer bäcken som ringlar och Akasha visar växthusen och fälten där grönkål och brysselkål ännu skördas. 42 olika grönsakssorter odlas ekologiskt. På sommaren finns en butik vid sjön och det mesta säljs lokalt.

– Genom miljövänlig odling gör vi något meningsfullt som har ett sant värde för vår värld, säger hon och kikar upp förbi förmiddagens låga sol. Jag älskar att vara här. Att få ha händerna i jorden är magi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.