Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till Onsala kom det aldrig någon vinter

Hösten i Onsala blev lång. Någon vinter blev det aldrig.

I helgen uppmäts med stor sannolikhet den meteorologiska våren på flera håll i södra Sverige.

Till Onsala söder om Göteborg kom det aldrig någon vinter, enligt SMHI:s årstidskarta. Det betyder att genomsnittstemperaturen inte kommit under noll grader under fem dygn i sträck och att de haft en väldigt lång höst. För Onsala blev 2014 blev året med endast tre årstider.

Sammantaget har det varit en mild eller mycket mild vinter i hela landet. Ett tiotal av väderstationerna har inte registrerat någon vinter alls. Här går man nu direkt från höst till vår.

Att stationer drabbas av total vinterbrist är inte helt ovanligt. Falsterbo har haft inte mindre än tio vinterfria vintrar sedan 1987.

Och nordhalländska kuststationen Nidingen sällar sig nu till de stationer där genomsnittstemperaturen denna vintersäsong legat så högt att årstiden varit att betrakta som fortsatt höst. Detta har skett fem gånger sedan 1970, senast 2008.

Tittar man på SMHI:s årstidskarta ser man också vita fläckar längs Hallandskusten dit vintern aldrig nått över huvud taget. Det gäller bland annat området strax norr och söder om Ätran.

– Det är egentligen inget konstigt och beror på att det generellt råder ett mildare klimat längs kusten. Sedan varierar det förstås från år till år eller så den tråkiga förklaringen att det bara slumpar sig så här, säger Ian Engblom, meteorolog vid väderleverantören Foreca.