Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med hjärtat i Kinna. Anne Ludvigson har nyligen fått stöd av systern Eva som tagit klivit in i familjeföretaget efter många år på Ericsson. Bild: Martina Liljedahl

Textilföretagare vill bygga stort i Kinna

Systrarna Ludvigson har en vision om 400 bostäder och en helt ny entré till Kinna centrum. Planer som tas emot med öppen famn i kommunhuset.

– Vi vill öppna upp mot Viskan och göra ån tillgänglig för Kinnaborna. I dag går det inte att komma ned här, säger Eva Ludvigsson. 
Familjeföretaget AB Ludvig Svensson äger nästan tio hektar mark på sluttningen ovanför sin textilfabrik och på sluttningen på andra sidan Boråsvägen ned mot Viskan. 
Eva och Anne Ludvigson skulle vilja se att landsvägen på åsen omvandlas till en gata med alléer och cykelstråk med handel. På bägge sidor vill de bygga flerfamiljshus med olika upplåtelseformer och på sluttningarna ned mot Viskan kan de tänka sig villor och radhus.

Det aktuella området ansluter till centrum och ett område där Marks kommun nyligen beslutat att bygga en ny skola med 600 elever. Intill finns tankar om 350-400 lägenheter.
Kommunens översiktsplan säger dessutom att centrum ska växa västerut, åt Skene till. Därför blev det stor glädje i kommunhuset när visionen presenterades.
– Den tas emot med öppen famn. Tajmingen kunde inte vara bättre. Nu när vi precis tagit beslut om att bygga en ny skola så kommer det en fastighetsägare som säger att de har planer för 30 år framåt i tiden. Det är bara att tacka och ta emot, säger Pontus Johansson, (C), ordförande för plan- och byggnadsnämnden.

Omvandlingen av området är tänkt att ske successivt. Om hela visionen ska kunna bli verklighet har Ludvigsons också några motkrav och förutsättningar som de vill se uppfyllda.
– Vi måste ha en mötesfri 156:a (vägen mellan Kinna och Landvetter). Kommunen måste satsa på skolan och vi måste få ett mycket bättre näringslivsklimat. Vi vill att våra anställda ska kunna bo och leva här. Men då måste vi visa att vi är en attraktiv kommun, säger Eva Ludvigson.

Enligt kommunalrådet Tomas Johansson (M) är det förutsättningar som kommunen också vill verka för. Han påpekar att 156:an ligger först i tur att utredas i regionens infrastrukturplan. 
– Vårt uttalade mål är att öka antalet invånare och då måste vi ha fungerande och bra skolor och förskolor. När det gäller näringslivsklimatet så upplever jag att vi har bra samtal nu och vi har förutsättningarna med vårt geografiska läge nära Göteborg och Landvetter flygplats. 
Stadsutvecklingen för Ludvigsons har redan smygstartat. I juli överläts tre nybyggda parhus längs Boråsvägen till en bostadsrättsförening och familjen har fått bygglov för att skapa lägenheter på andra våningen i sitt gamla barndomshem Arvidsgården mitt i Kinna centrum. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.