Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terrorhotet: Polisen i Väst inleder särskild händelse

Terrorhotet mot Sverige rör inte bara Stockholm.GP kan nu avslöja att polisen i Väst har inlett en särskild händelse med anledning av terrorhotet tidigare i veckan.– Larmet gick ut till hela polisregionen under onsdagsmorgonen, säger en källa nära utredningen.

Sedan informationen om att flera IS-män kan befinna sig i Sverige med målet att utföra ett terrordåd i landet nådde Säpo, har polisen i Stockholm och Nationella Operativa Avdelningen, NOA, jobbat med en så kallad särskild händelse.

Enligt GP:s uppgifter har nu även Polisen i region Väst inlett en särskild händelse med anledning av terrorhotet.

Det innebär att polisen organiserar sig på ett annat sätt och går upp i stab, med möjligheten att frigöra fler resurser och personer som ska arbeta med händelsen.

Enligt forskaren och terrorexperten Magnus Ranstorp är beskedet om höjd beredskap i väst ett allvarligt tecken.

– Det innebär att man har tillräckligt med konkret information och att den är så pass allvarlig att man måste göra detta. Det innebär att man verkligen prioriterar frågan och använder alla personer med nyckelfunktioner, säger Magnus Ranstorp.

Säpo har dock inte meddelat någon höjning av terrorhotsnivån, som i dag ligger på nivå tre på en femgradig skala.

– Det beror sannolikt på att man inte vill skrämma upp folk. Man är nog lite mer restriktiv sen förra gången och vill inte hamna i samma läge. Men att man gått in i stabsläge och har den här särskilda händelsen nationellt ger samma signal som en höjd terrorhotsnivå, säger Magnus Ranstorp.

Polischefen Erik Nord bekräftar för GP att beslutet om att inleda en särskild händelse togs i går.

– I övrigt kan jag inte säga något mer om detta, säger han.

Finns det ett förhöjt hot mot Göteborg?

– Det kan jag inte svara på, säger han till GP.

Enligt Robert Karlsson, kommenderingschef för den särskilda händelsen, handlar beslutet om att invertera resurser för att kunna vara redo att bistå NOA eller Säpo om behovet skulle uppstå.

– Det finns inget direkt hot mot regionen just nu. Det här handlar om att se till att vara redo ifall situationen förändras.

Den särskilda händelsen hänger ihop med hotet som Säpo informerades om tidigare i veckan. Finns det anledning att tro att de misstänkta terroristerna skulle befinna sig i regionen?

– Det är inget som jag känner till.

Du skulle informeras om så var fallet?

– Det förutsätter jag. Men vad Säpo och NOA gör rent operativt kan jag inte uttala mig om.

Säpo berättar för GP att man inte har någon ny information att ge kring händelsen.

I Stockholm har polisen tagit in extra personal med anledning av terrorhotet, men går inte på detaljer kring vad som görs.

– Vi kan inte gå in på vilka åtgärder vi gör. Det enda jag kan säga är att vi har god beredskap och att vi vidtar åtgärder på de platser som vi bedömer som relevanta, säger Mats Eriksson, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.