Terrorförnekelse ett ”socialt experiment”

ANNONS
|

Två dagar efter morden på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris och avrättningen av en tillskyndande polis skrev man på webbsidan halmstadmoske.se att allt var en lögn.

Sidan pekade bland annat på att det borde ha runnit blod från den ihjälskjutna polisen och ifrågasatte uppgifterna om att terroristerna glömt sina id-handlingar i en flyktbil.

”Det luktar en ny inkvisition”, skrev man om händelserna, som summeras med 17 dödade, och konstaterade att ”fejkattacken” kommer att leda till att muslimer i hela Europa utsätts för ett ökat våld.

Webbsidan kallar sig för oberoende och har normalt mycket blygsamma besökssiffror. Med de häpnadsväckande påståendena fick sidan stor spridning och under några dagar visades den över 90 000 gånger.

ANNONS

Kritiken mot påståendena var massiv och till stora delar på det vis som anonymiteten på internet medger: de ansvariga bakom hemsidan överöstes med glåpord och ifrågasattes kraftigt.

Uppgifter på sidan gör gällande att hamstadmoske.se inte är knuten till någon enskild islamisk förening i Halmstad och man poängterar att sidan inte administreras av Islamiska barn & kulturföreningen. Kulturföreningen håller till på samma adress som den stora moskén i Halmstad, på Fredsgatan 15.

Kopplingen till uppgifterna på hemsidan förnekas också av företrädare för föreningen. Men domänen ägs av kulturföreningen. Det finns dessutom en mängd exempel på adressuppgifter där kulturföreningen använder sig just av webbadressen halmstadmoske.se.

I helgen förklarade hemsidan att allt var ett socialt experiment. ”Visserligen ett ämne som för vissa inte var så smaklig men man ska ju kunna yttra sig som man vill, inte sant?” skrev de ansvariga och motiverade sitt ämnesval med att det är det yttrandefrihet handlar om.

”Det må göra ont för vissa, precis som det gör ont för muslimerna när deras profet Mohammed tecknas på diverse avskyvärda och osmakliga sätt.”

Hallandsposten har sökt de ansvariga bakom internetsidan, men inte lyckats få någon kontakt. Själva skriver de att reaktionerna på experimentet var väldigt lärorika samt att man överlåter till säkerhetspolisen att ta hand om de angrepp som innehöll hot.

ANNONS

De drar sedan slutsatsen att om man bara är uppfinningsrik kan man nå uppmärksamhet och summerar experimentet med orden: ”Hatet mot muslimerna är egentligen inte så hög som vissa gärna vill påstå, så koppla av, luta dig tillbaka, drick en kopp te. SÄPO tar hand om dem som skäller.”

ANNONS