Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Teorin: Bandidosman sköts till döds - för skuld på 20 000

Mannen med koppling till Bandidos sköts till döds med två skott från ett hagelgevär. En pappa och hans son i 20-årsåldern misstänks ligga bakom mordet och upprinnelsen tros vara en skuld - på 20 000 kronor. I ett sms som offret skickade dagen innan sin död framgår hans krav på den misstänkte mördaren.

Strax innan klockan nio den 20 december förra året fick en man i 20-årsåldern ett sms:
"Svara (mannen i 20-årsålderns namn)! Jag ar i Sverige for hamta mina pengar. NN sa att du har mina pengar 20.000 kr. Ring mig sa slipper jag leta efter dig".
Smset var signerat med namnet på en man i 45-årsåldern.

Klockan 16.24 dagen därpå kom ett samtal till SOS:
– Jag såg ett sådant du vet, ett sådant gevär, sa inringaren och fortsatte:
– Skicka polis snälla.

Kvinnan som ringde in påstod att det var fyra män som gick in i en bostad. Hon svarade motvilligt på frågorna från larmoperatören innan hon avslutade samtalet.

LÄS MER: Mordoffrets koppling till Bandidos 

Man hittades död vid köksbordet

Polisen kom till området i Jönköping och inne i en bostad, vid köksbordet, hittade de mannen i 45-årsåldern skjuten till döds.

Bostaden tillhörde pappan till mannen i 20-årsåldern. Pappan greps misstänkt för mordet. I förhör påstod han att en person, som han inte ville namnge, hade en konflikt med offret. Konflikten rörde pengar och i början av besöket ska de ha diskuterat skulden - om den var rätt eller inte. Och under denna diskussion var det den icke namngivna mannen som sköt ihjäl offret.

Efter nästan en månad greps mannens son. Och pappan gick snart med på att berätta att det var sonen han tidigare syftat på men inte velat namnge. Pappan vittnade om sonens "rädsla" när han fick veta att Bandidosmannen var i Sverige.

LÄS MER: Misstänkt mördare anhållen

Bråk om pengar

Konflikten rörde sig som sagt om pengar, vilket åklagaren tidigare berättat. Enligt flera uppgifter i förundersökningen ska summan ha varit 20 000 kronor. Flera personer har vittnat om att offret ska ha krävt att mannen i 20-årsåldern gav honom dessa pengar.

Som GP tidigare skrivit har mordoffret kopplingar till Bandidos. På bilder i sociala medier syns han tillsammans med en av de högsta Bandidosledarna i Sverige - en man som är dömd för flera grova brott och som har ett märke på sin väst som signalerar att han brukat mycket kraftigt, kanske till och med dödligt, våld.

Är skulden kopplad till Bandidos på något sätt?
– Nej, det har inte framkommit att det skulle vara Bandidos som har fordran, har kammaråklagare Anders Brokelind sagt. 

LÄS MER: Pappan pekar ut sonen som mördare

Kvinna larmade 112

Både pappan och sonen åtalades för mord.
– Enligt vårt sätt att se det finns det bara ett sätt att se det - antingen har den äldre mannen skjutit eller så är det den yngre mannen som skjutit, sade Anders Brokelind i samband med att stämningsansökan lämnades in.

Efter att skotten avlossats flydde far och son från bostaden utan att larma polisen. I stället ska en kvinna i 50-årsåldern ha ringt och larmat - men enligt åklagaren ska hon medvetet ha lämnat falska uppgifter om brottsplatsen och de inblandade.

Hon åtalades för underlåtenhet att avslöja mord för att hon inte anmälde vad som var på gång att ske.

Sonen sköt

De åtalade förnekar brott.
– Jag kan bara säga att min klient är besviken och han menar att han inte har gjort något brottsligt överhuvud taget, har Leif Silbersky, som försvarar pappan, sagt till JP.

I förhör har han som sagt pekat ut sonen som den som höll i vapnet och avlossade skotten.

Sonen har däremot inte sagt något under utredningen
– Inga kommentarer, var det enda han svarade på frågorna i förhören.

Advokaten Uno Karlsson försvarar sonen:
– Han förnekar gärningen. Om man sammanfattar vad han sagt så kan man säga att han har varit väldigt knapphändig under förundersökningen och utnyttjat sin rätt att inte besvara de frågor som polisen har ställt, sade Karlsson när åtal väckts.

Men under rättegångens första dag ska han ha medgett att det var han som sköt - i självförsvar och av en olyckshändelse, enligt Jnytt.

Rättegången beräknas pågå i sex dagar och sista dagen är i nuläget den 17 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.