Onsala rymdobservatoriums teleskop uppgraderas för att kunna användas i många år till.
Onsala rymdobservatoriums teleskop uppgraderas för att kunna användas i många år till.

Teleskopet får nya kläder

ANNONS
|

Inuti det som ser ut som en enorm golfboll döljer sig ett 20 meter långt teleskop som har använts av forskare inom astronomi sedan det invigdes för nästan 40 år sedan.

– Det har varit avgörande för astronomer som vill lista ut hur stjärnor och planeter bildas, säger Robert Cumming, astronom och informatör vid Onsala rymdobservatorium.

Teleskopet kan mäta hur molekyler rör sig i kalla mörka moln, som stjärnor och planeter bildas ur. Det används både av svenska forskare, i globala observationer när flera teleskop jobbar samtidigt och av tillresta forskare från utlandet.

– Under de senaste två åren har trycket ökat på teleskopet, delvis tack vare en ny mottagare som vi installerat.

ANNONS

Skyddstäcket, eller radomen, finns för att skydda mot väder och vind. Det skapar också ett kontrollerat klimat inne i globen, som gör att teleskopet kan vara mycket precist när det riktas mot himlen. Med ett nytt skyddstäcke kommer teleskopet att kunna användas i många år till, trots sin ålder.

– Det är decennier snarare än år som vi tänker oss, säger Robert Cumming.

Men är inte teknologin omodern efter så många år?

– Elektroniken i hjärtat av teleskopet har uppgraderats, men själva parabolen står sig, säger han.

Klotet har en diameter på 30 meter och består av 620 triangelformade paneler i glasfiberarmerad plast. När GP är på plats har klotet precis fått ett nytt lock lagt på plats. Övriga paneler byts ut en efter en, ett arbete som beräknas ta sex veckor.

Projektet beräknas kosta 12-14 miljoner kronor, medel som tas ur observatoriets egen budget med bidrag från Chalmers tekniska högskola.

Och ytterligare projekt är på gång ute på Onsalahalvön. Bland annat ska Onsalas tvillingteleskop byggas upp under nästa år, två 12-meters antenner som ska användas för att mäta jordens rörelser.

Fakta: Observatoriet

Onsala rymdobservatorium är Sveriges nationella anläggning för radioastronomi.

Det förser forskare med utrustning för studier av jorden och resten av universum.

ANNONS

Institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers tekniska högskola är värd. Verksamheten drivs på uppdrag av Vetenskapsrådet.

ANNONS