Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Holgersson, yrkeslärare, försöker få Carolina Ryding, Lea Öhberg, Josefine Kristiansson och Estelle Edwardsson att förstå vitsen med smarta hem-appar. Bild: Camilla Moestedt

Tekniksatsning ska få fler tjejer på banan

I ett försök att locka fler tjejer att välja teknisk inriktning i sitt framtida yrkesval anordnades i veckan sommarläger med teknikfokus för högstadietjejer i Kungsbacka och Göteborg.

Det är fjärde året som Teknikcampen för tjejer i årskurs 7 och 8 anordnas i syfte att öka intresset och på så sätt bredda rekryteringen till teknikutbildningarna i Göteborgsregionen.
– Det finns ett skriande behov av fler kvinnor i IT-branschen. Det här är förstås också ett sätt för oss att visa upp oss och vad vi har att erbjuda för den som är nyfiken på teknik, säger Ann-Sofie Holm, lärare och arbetslagsledare för de aktiviteter i Kungsbacka som genomförs inom ramen för Teknikcollege, en samverkansplattform mellan skola och näringsliv i Göteborgsregionen.

När GP kom på besök var elva tjejer på plats i Elof Lindälvs gymnasium för att bland annat lära sig mer om hur man skapar smarta hemlösningar. Detta genom att till exempel byta ut vanliga dimrar och i stället styra hur man tänder och släcker belysningen i ett eller flera rum genom att ladda ned en app på sin telefon eller läsplatta. 
Alla var dock inte helt och hållet imponerade.
– Jag förstår faktiskt inte varför man behöver en app för att tända och släcka lampan. Det är väl bara att gå och trycka på kontakten. Då blir man ju bara ännu mer lat och måste dessutom bära med sig sin telefon vart man än går, säger Carolina Ryding och får medhåll av Estelle Edwardsson som säger att hon aldrig använder sin telefon, utan ständigt glömmer eller förlägger den hemma. Desto mer positiva var tjejerna, som med hjälp av IT-läraren Marcus Ekman, när de fick lära sig grunderna i hur man bygger en webbsida och skapar en textlogotyp.– Det var jättekul, för då fick man själv vara mer kreativ och bestämma över slutresultatet, säger Stina Dahlén.

För att få ytterligare inspiration under den fyra dagar långa sammankomsten fick de även göra studiebesök hos det lokala företaget Stjernberg Automation för att lära mer om industridesign. De har även fått stadsplanera med en byggingenjör och träffat representanter från Makers of tomorrow på företaget Cybercom i Göteborg. 
De har även praktiskt fått ta sig an gammalt tekniskt hantverk, vilket verkade tilltala i alla fall en av tjejerna allra mest när en dag återstod av tekniksatsningen. 
– Jag tycker att det roligaste har varit att koppa el mellan lampor, säger Josefine Kristiansson.
Lärarna och de andra initiativtagarna till Teknikcampen hoppas förstås att intresset håller i sig och att få se henne och ytterligare tjejer ta för sig av framtida utmaningar och välja den tekniska banan.