Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teaterhuset i Mölndal bedriver en bred teaterverksamhet. Bild: Lisa Henricson

Teaterhuset räddas genom tillfälligt bidrag

Ett engångsbidrag på 180 000 kronor gör att Teaterhusets verksamhet i Mölndal kan fortsätta under 2019. Men önskemålet om långsiktigt stöd nobbades av politikerna.

Teaterhuset, som bland annat varit plantskola för komikern Per Andersson, har i flera år kämpat för sin överlevnad och var förra året nära konkurs. Som GP skrivit tidigare har föreningen begärt ett årligt hyresbidrag på 960 000 kronor av Mölndals stad i tre år. 
Men beslutet blev i stället 740 000 kronor 2019, vilket Mölndals-Posten var först med att skriva om. Höjningen på 180 000 kronor är villkorad av att Teaterhuset fortsätter erbjuda verksamhet för barn och unga med funktionsvariationer, samt arbetar för att hitta nya finansieringsmöjligheter.

– Det är lite vin och lite vatten, så är det ju. Men vi är väldigt glada för att vi får 180 000 kronor extra. Det gör att vi som engagerar oss ideellt inte kommer att behöva vara städare och vaktmästare, utan kan koncentrera oss på att hitta nya intäkter, säger Kjell Samuelsson, Teaterhusets kassör till Mölndals-Posten.
I nuläget har föreningen 400 medlemmar och drygt 100 barn i kö. Pengarna ska gå till att starta fler grupper.

Pernilla Övermark (S) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mölndal.
– Vi brukar inte göra så här, men det här är en unik förening som engagerar män, kvinnor, flickor, pojkar och funktionsvarierade. Skulle den försvinna försvinner hela teaterverksamheten. 
Hon betonar att politikerna i gengäld krävt en åtgärdsplan.