Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Holm. Foto: Lasse Edwartz

Taxichauffören tappade kvinna i trappan

Kvinnan hade nyss blivit frisk nog att lämna sjukhuset. När taxichauffören skulle hjälpa henne upp för trappan till lägenheten, tappade han henne och hon fick läggas in på sjukhuset igen, blodig och blåslagen.

Efter många turer till sjukhuset och stora besvär var den snart 80-åriga kvinnan frisk nog att åka hem till sin lägenhet i Uddevalla. Sjukvården bokade sjuktransport till lägenheten.

Thomas Holm, kvinnans son, planerade att åka och hjälpa sin nyopererade mamma att handla.

– När jag kom till dörren mötte jag pappa som såg helt skärrad ut. Han sa att han trodde det var ambulansen som kom och inne i lägenheten såg jag att en person från Mobila vårdteamet satt vid mamma som var helt skakad och låg och blödde, säger Thomas Holm.

Ambulansen kom och körde tillbaka mamman till sjukhuset hon precis lämnat, nu med skador orsakade av taxichauffören som körde hem henne.

När taxin kom fram till dörren möttes mamman upp av sin man som stod i dörren för att hälsa sin fru välkommen hem. Hon sitter sedan en tid tillbaka i rullstol och behövde hjälp upp för trapporna innanför entrédörren.

– Pappa sa att taxichauffören gav sig sjutton på att putta upp rullstolen för rampen och redan där låter det konstigt för mig. Jag trodde alla visste att en rullstol ska dras, inte puttas, säger Thomas Holm.

När taxichauffören hade puttat mamman upp för rampen tappade han greppet. Rullstolen välte och mamman trillade ur den och ner för stentrappan.

– Hon fick ett rätt stort köttsår på armen och hennes höft var blåslagen något förbannat. Som tur är fick hon ingen fraktur men jag förstår inte hur taxichauffören tänkte. Pappa berättade att chauffören mer eller mindre såg efter om mamma levde, sedan åkte han därifrån, säger Thomas Holm.

Läs mer: Lägger ansvar på chauffören​​

Dagen efter händelsen är det tyst i trappuppgången. Blodfläckar på rampen vittnar om vad som hänt och att en ramp kanske inte är en optimal lösning för de i huset som behöver hjälpmedel för att ta sig ut.

– Vi har sagt till föreningen att de behöver sätta in en liten hiss i den här trappan. Det hade inte rört sig om stora pengar. Föreningen säger att de ska prata med kommunen, som ju egentligen inte har någonting med detta att göra. Det händer ingenting, säger Thomas Holm.

Nu hoppas Thomas att frågan tas upp och diskuteras. Enligt honom är det många i området som är i behov av hjälpmedel för att ta sig in och ut ur lägenhetshusen.

– Först är det en kant upp till entrédörren. Med lite plattor och asfalt kunde det skapas en lång ramp så att det hade gått att komma upp dit. Sedan är rampen innanför dörren alldeles för brant, den är kanske lämplig för barnvagnar men absolut inte för personer i rullstol, säger Thomas Holm.

Läs mer: Föreningen: "Vi googlar för fullt"

Utanför lägenheten har en helt ny trädgård anlagts. Sittplatser bland grönskande rabatter tror Thomas att det är många som hade velat utnyttja.

– Folk kommer ju ner till entrédörren via hissen i trapphuset och kan titta ut genom dörrens fönster, så mycket längre kommer de inte på egen hand. Mamma brukar få sätta sig i trappan på kuddar och hoppa och hasa sig upp och ner för den, säger Thomas Holm.

Thomas mamma mår efter omständigheterna okej. Hon förväntas kunna komma hem från sjukhuset inom de närmaste dagarna. Även då kommer hon behöva åka sjuktransport.

– Nästa gång de ska köra hem henne får de inte ta in henne utan att jag är med, det kan de glömma, säger Thomas Holm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.