Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Tar garagekonst till bibliotek

Deltas unga motorgäng startade för att ge ungdomarna möjlighet att meka med mopeder, epa-traktorer och bilar. Nu ställer de ut konst från garaget i Skärhamns bibliotek.

– När jag såg vad de hade målat på skåpsdörrarna i omklädningsrummet kände jag att det verkligen fanns något. Det är en otrolig kreativitet, säger Åke Jonasson, ungdomskonsulent i Tjörns kommun.
Deltas unga motorgäng startade 2013 genom samarbete mellan flera kommunala förvaltningar. En plats i gänget kräver ett godkännande. Bland annat från den tidigare fordonsläraren Åke Jonasson som från början har haft ansvaret för högstadieungdomarna. För närvarande är det näst intill fullt i både kill- och tjejgruppen som har varsin kvällstid i garagelokalen i Skärhamn en gång i veckan.

När GP är på besök ska tjejgruppen förbereda det sista inför utställningens vernissage på Skärhamns bibliotek på måndag – och för att få klar en Volvo som sett sina bästa dagar men som ska användas i ett folkrace 2 september.
Tre epa-traktorer anländer. En stund senare kommer ytterligare en.
– Jag trivs väldigt bra här. Vi är ett gott gäng och alla här klickar med Åke, säger Tova CKarlsson.

Hur intresserade är ni av att meka?
– Vi försöker fixa det mesta, men det är inte alltid vi lyckas, säger Karin Fernemar.
– Fast i grupp lyckas vi. Vi hjälper varandra, säger Alicia Kjellberg.
Förutom att meka med fordon har de utvecklat förmågan att lackera och dekorera. Det började med skåpsdörrar och fortsatte sedan med navkapslar, motorhuvar och diverse andra bildelar. I våras ansvarade motorgänget för dekoren till föreställningen West Coast Story och som en följd av det ställs nu en hel del alster ut i biblioteket.
– Det är kul att se hur de har inspirerat varandra­ till olika lösningar. Fast konstgrejen är nog mer ett sidospår. Just nu är det mer folkrace i huvudet på dem, säger Åke Jonasson.

Med stöd från kommunen och Tjörns sparbank har de kunnat köpa in två bilar som rustats upp, målats om och där en ska användas i tävlingen nästa vecka. Men som alltid i folkrace riskerar de snabbaste och snyggaste bilarna att auktioneras bort efter tävlingen. Engagemanget är ändå stort med att fixa förarstol och avgassystem liksom att måla om.
– Kan man blanda den orangea färgen med guld, frågar Karin Fernemar.
– Man kan allt. Bara man vill, svarar Frida Johannisson som har varit med sedan starten och nu har gått över till att vara ung ledare.

Åke Jonasson förklarar att flera av de som var med från början fortfarande finns kvar och nu får ett arvode som ledare.
– Det ideala skulle ju vara att jag kunde lägga av och att de fortsatte på egen hand, men då hade jag nog saknat jobbet väldigt mycket.