Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart i Alingsås. Skulpturen "Med handväskan som vapen" har vållat debatt i hela landet. Bild: Erik Krång

Tanten med väskan avtäcks i juni

Efter att ha nobbats plats av en lång rad kommuner sa till slut Alingsås ja. 16 juni avtäcks det kontroversiella konstverket "Med handväskan som vapen" i samband med Potatisfestivalen.

– Jag ser verkligen fram emot detta och tycker att det är bra att Alingsås tagit emot skulpturen som jag anser symboliserar kampen för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter, säger Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och vice ordförande i Alingsås kultur- och fritidsnämnd, som ska inviga statyn. 
– Detta är frågor som ständigt behöver diskuteras, inte bara ur svensk kontext utan även ur ett utländskt perspektiv med tanke på hur världen ser ut i dag.

Konstnären Susanna Arwin, är glad över att hennes bronsskulptur äntligen fått en plats i Åmanska parken.
– Jag är förstås jätteglad och tycker att det är en fantastisk seger för civilkurage att statyn äntligen kommit i kommunal ägo. Jag är både stolt och tacksam att Alingsås kommun vill hjälpa till att stå upp för detta genom att ta emot min skulptur, säger Susanna Arwin som under invigningen själv kommer att tala om sitt verk.

Hennes skulptur finns i två exemplar. Den ena står i en villatomt i Varberg och i oktober sa Alingsås ja till att ta emot det andra exemplaret som donerades till kommunen av konstnären själv.
Men även här föregicks beslutet av en het debatt med både lokalbefolkning och politiker inblandade, varav flera inte ville se konstverket på något lokalt torg. Bland de argument som framfördes fanns bland andra att statyn skulle vara våldsbejakande och att man i stället ville se kärlek på gatorna.

Till slut blev det ändå ja för att ta emot bronsskulpturen som avtäcks 16 juni i samband med Potatisfestivalen.
De flesta verkar i dag också mer positivt inställda över lag till statyn, enligt kulturhuschefen Johan Edgren.
– Visst, det finns fortsatt en opinion och de som menar att statyn skulle förhärliga och uppmuntra till våld. Men jag har inte hört att det skulle vara någon ny proteststorm på gång. En majoritet av stadens politiker röstade ju trots allt även ja till beslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.