Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Bennhage

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tåg ställs in på grund av värmen

På onsdagen väntas höga temperaturer i Västsverige och då ökar också risken för solkurvor på järnvägarna. Därför ställs tågtrafiken in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Borås samt Borås-Varberg.
– Det är sällan man behöver stänga av för persontrafik. Men nu har vi gjort det av säkerhetsskäl, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid trafikverket.

Vägverket meddelade under tisdagen att tågtrafiken helt ställs in mellan Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Borås samt Borås-Varberg på onsdag mellan klockan 12:00-24:00.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi ställer in på grund av risken för solkurvor, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid trafikverket.

De närmsta dagarna väntas temperaturen ligga över 30 grader i Västsverige. I och med de varma temperaturerna ökar även risken för solkurvor vilket i sin tur kan medföra urspårningar.

– Då stänger vi hellre av sträckor än att tar några onödiga risker, säger Joanna Ljunggren.

LÄS MER: Den sydeuropeiska hettan når Göteborg

Risk för ytterligare inställda tåg

Att tågtrafiken för persontåg på förhand stängs av är något som är ganska ovanligt. Istället brukar vissa sträckor köras med nedsatt hastighet.

Trafikverket meddelar också att det här är den första prognosen och att ytterligare förändringar kan komma att ske.

– Vi är styrda av väder och vind. Vi kan inte garantera att inga andra sträckor kommer att påverkas, säger Joanna Ljunggren.

På vissa sträckor kommer bussar att ersätta men att detta varierar mellan olika tågbolag. De som skall resa under onsdagen uppmanas därför att kontakta det bolaget där de har köpt biljetter för att få mer information.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.