Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Tåg och färjor ställs in i ovädret

Ovädret Egon närmar sig Västsverige med rejäl nederbörd och kraftig vind. Storm och möjligen orkanbyar väntas under lördagskvällen. Tåg och färjor ställs in i Västsverige.

- Det blir en spännande dag. Det är ett väldigt kraftigt lågtryck som nu är på väg mot Västsverige. Centrum i lågtrycket, som fått namnet Egon, ligger just nu över Sydnorge, summerar Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Vid 13.00-tiden på lördagen rapporterade norska tidningen Verdens Gang om att stormen börjat sätta sin spår på Vestlandet, från Bergen och söderut. 5 000 hushåll är utan ström.

I Norge heter stormen Nina och där talas om den värsta stormen på 20 år.

Vid 08.30-tiden på lördagsmorgonen drog ett kraftigt nederbördsområde med snö och regn in över Västsverige. Under förmiddagen övergick nederbörden helt till regn. Under eftermiddagen väntas nederbörden upphöra helt och det kan bli någon soltimme.

Stora snömängder väntas i Värmland och Dalarna.

Tågtrafik stoppas

Vid lunchtid meddelar Trafikverket att tågtrafiken stoppas på flera sträckor i västra och södra Sverige, bland andra Uddevalla-Strömstad, Varberg-Borås, Halmstad-Värnamo och Helsingborg-Kävlinge. Avstängningen gäller trafik på de banor där det finns risk för att träd blåser omkull. Trafiken beräknas tidigast komma igång under söndagen, enligt Trafikverkets prognos.

Tågtrafiken Kungsbacka-Halmstad stoppas från klockan 17 på lördagseftermiddagen.

Färjor ställs in

Vid lunchtid meddelar Trafikverket också att färjorna på Nordöleden i Öckerö kommun har problem på grund av det höga vattenståndet i havet. Färjorna till Hyppeln och Knippla kan för närvarande inte ta med bilar och andra större fordon ombord.

Göteborg Energi meddelar vid 13.30-tiden på lördagen att man höger beredskapen. "För att kunna ge relevant information till våra kunder och snabbt kunna åtgärda de störningar som kan uppstå om stormen slår till med full kraft, höjer vi vår beredskap under lördagen och söndagen. Den höjda beredskapen innebär bland annat extra personal i kundtjänst, driftledning och på fältet", meddelar Göteborg Energi.

Stena Line aviserade på lördagsmorgonen att avgångarna från nordtyska Sassnitz till Trelleborg klockan 15.00 på lördagen och från polska Gdynia till Karlskrona, med avgång 21.00, är inställda.

- Vi har inga besked om att andra avgångar, från exempelvis Göteborg, är inställda, säger Sargon Beitmirza vid Stena Lines trafikinformation.

.

Vinden värsta problemet

Dramatiken kring stormen Egon gäller snarast vindstyrkorna. Det är risk för mycket hård västlig vind med risk för stormbyar från Skåne upp till inre Dalsland. Klass 2-varningar gäller ävenb Dalarnas respektive Gävleborgs län, där det väntas stora mängder snö under lördagen.

- Vindstyrkorna till havs och land kulminerar mot lördagskvällen. Det blir rejält blåsigt. Vi kan få en medelvind på 20-22 meter per sekund till havs. Vi kan också få stormbyar, det vill säga vindar över 24 meter per sekund, och även byar med en vindstyrka över 33 meter per sekund, vilket innebär orkanstyrka. Över land väntar vi en medelvind på 11-15 meter per sekund, säger Christoffer Hallgren.

- Ovädret Egon är värre än stormen Svea vid årsskiftet. Samtidigt är Egon mer oförutsägbar. Det är svårt att säga var de värsta vindstyrkorna uppstår.

Under natten till söndagen avtar vinden, även om söndagen också väntas bli blåsig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.